Luni 30 Noiembrie

Antarctica acum 52 de milioane de ani

 

Antarctica era acoperită cu păduri "aproape tropicale" în urmă cu 52 de milioane de ani, potrivit rezultatelor unor foraje efectuate pe fundul apelor din largul acestui continent îngheţat, informează AFP, citată de Mediafax.

 

Aceste foraje efectuate în largul coastelor orientale ale continentului au permis recuperarea unor fosile de polen provenind dintr-o pădure "cvasitropicală" care acoperea Antarctica în eocen, în urmă cu 34 - 56 milioane de ani.

 

Analizele efectuate de specialişti arată că în această zonă, în acea epocă, temperaturile atingeau circa 20 de grade Celsius, potrivit lui Kevin Welsh, un cercetător australian care a participat la această expediţie în 2010.

 

"Aici existau păduri, nu gheaţă, era timp frumos", a spus acesta.

 

Nivelurile ridicate de carbon din atmosferă au stat, fără îndoială, la baza absenţei gheţurilor şi căldurii din acea vreme.

În prezent, nivelul de carbon în atmosferă este redus la aproape jumătate faţă de acea perioadă.

 

Specialiştii sunt de părere că în Antarctica se va înregistra, spre sfârşitul secolului, o nouă topire a gheţurilor, a mai spus Welsh, cercetător la Universitatea din Queensland.

 

Descoperirile sunt "foarte importante" pentru înţelegerea schimbărilor climatice care se preconizează, mai ales în ceea ce priveşte importanţa Antarcticii pentru planetă şi imensele sale rezerve de apă stocate sub formă de gheaţă.

 

Studiul a fost publicat în revista britanică Nature.

 

Comentarii Facebook