26 de oameni au murit in 2009, in Nord-Vestul tarii, in urma unor explozii sau intoxicatii cu monoxid de carbon


Specialistii de la E.ON Gaz trag un semnal de alarma in privinta modului in care sunt folosite in sezonul rece aparatele sobele si centrarele termice, pentru ca in 2009 s-au inregistrat 26 decese, numai in Nord-Vestul tarii.

"Alte 75 au avut de suferit in urma unor explozii sau intoxicatii cu monoxid de carbon. In sezonul rece, odata cu punerea in functiune a aparatelor si instalatiilor de incalzire alimentate cu gaz, creste pericolul producerii unor accidente sau a intoxicatiilor cu monoxid de carbon in urma folosirii necorespunzatoare a instalatiilor de utilizare a gazelor naturale, respectiv a efectuarii unor modificari neautorizate ale acestora", a declarat Oana Trandafir, purtatorul de cuvant al E.ON Gaz Romania.

In 2009, in zona de Nord-Vest a tarii, s-au inregistrat 46 de explozii sau incendii cauzate de folosirea incorecta a sobelor sau a centralelor termice, in urma carora 2 persoane si-au pierdut viata.

Specialistii E.On Gaz mai spun ca alte 24 de persoane au murit pe fondul intoxicatiilor cu monoxid de carbon "avand drept cauza principala lipsa tirajului la cosurile de evacuare a gazelor arse".

Set de masuri pentru prevenirea acestor accidente:


- sa nu doarma cu focul deschis (in cazul aparatelor neautomatizate);
- sa nu doarma in incaperi cu aparate de utilizare neracordate la cosul de fum (aragaz etc.);
- sa nu lase focul nesupravegheat la arzatoarele neautomatizate;
- sa nu foloseasca aparate de utilizare care nu sunt etanse sau nu au tiraj;
- sa nu foloseasca improvizatii la instalatiile de utilizare;
- sa asigure o ventilare permanenta in incaperile unde functioneaza centralele termice sau aparatele de consum cu flacara libera;
- sa asigure verificarea si curatarea cosurilor de fum cel putin de doua ori pe an (o data, obligatoriu inaintea inceperii sezonului rece).

Comentarii Facebook