13 lei au fost mutati de la Oradea la o gradina zoologica din Anglia, in cea mai mare operatiune de salvare a unor feline - FOTO

Salvarea leilor de la gradina zoologica din Oradea, care urmeaza sa fie inchisa, a devenit un subiect pentru ziaristii britanici. Felinele au fost mutate la o gradina zoologica din South Yorkshire.

"Orasul Doncaster nu se aseamana cu Serengeti sau Masai Mara si vietuitoarele salbatice sunt mai slabute, dar spatiile largi ale Parcului "Yorkshire Wildlife" sunt salvarea acestor feline neglijare. Leii au fost salvati din custile de beton ale gradinii din Oradea, care sta sa se darime", scriu jurnalistii de la Daily Mail. 

Cei 13 lei au ajuns sa traiasca tot mai prost dupa ce nu s-au mai gasit bani pentru intretinerea lor, asa ca directorul Gradinii din Oradea, medicul veterinar Daiana Gender, a inceput sa le caute o noua casa. Asa a intrat in contact cu cei de la gradina din Yorkshire, care au fost de acord sa preia animalele si sa plateasca toate costurile.

Transportul leilor a inceput ieri si va fi continuat si astazi. Animalele au fost sedate si mai apoi transportate la aeroport, de unde vor zbura catre Anglia. Acolo ii asteapta un adevarat paradis, cei 13 lei vor avea la dipozitie un spatiu de 10 hectare numai pentru ei.

Englezii au organizat vara trecuta si o strangere de fonduri pentru salvarea leilor din Romania. Au adunat 150 de mii de lire sterline si asa s-a putut demara actiunea, considerata cea mai mare operatiune de salvare a unui grup de lei din lume.

Ziaristii de la Daily Mail scriu ca leii din Oradea traiau cate patru inghesuiti in custi care nu erau mai mari de 5 metri patrati. Leii vor fi insotiti pe durata zborului de o echipa de veterinari, care vor sta alaturi de ei si se vor asigura ca nu se vor trezi pe durata transportului.

Directorul parcului din Yorkshire, John Minion, le-a spus jurnalistilor britanici ca a fost in Romania sa vada animalele si ca a fost socat de situatia de aici. "Am stiut de atunci ca trebuie sa sarim in ajutorul leilor. Le multumim tuturor celor care au raspuns apelului si s-au implicat in salvarea animalelor. Dupa ce am planuit atat si am muncit va fi o placere sa avem aceste animale in Marea Britanie", a mai spus John Minion.

El a mai spus ca leii din Romania ar fi urmat sa fie impuscati din cauza faptul ca nu mai existau fonduri pentru intretinerea lor.

Transportul animalelor va fi facut pe gratis de catre compania Jet2.com. Patronul firmei, Philip Messon, a declarat ca "este o onoare sa fim implicati in cea mai mare operatiune de salvare a unor lei incercata vreodata. Tocmai de aceea avem cei mai buni specialisti implicati in proiect, pentru ca lucrurile sa decurga bine".

 

FOTO: Daily Mail

Comentarii Facebook