Care sunt diferențele dintre supă şi ciorbă? Iată o greșeală pe care multe dintre gospodine o comit atunci când le prepară


Este de necontestat faptul că supele și ciorbele sunt printre mâncărurile preferate de foarte mulţi români, dar puţini ştiu, însă, care sunt diferențele dintre cele două preparate. 

În general, se spune că diferența între supă și ciorbă este aceea că cea din urmă este acră, iar prima este dulce. Nu este chiar așa, pentru că nu toate ciorbele se acresc.

Ciorba poate fi preparată din carne, pasăre, pește, vânat și legume. Ciorba de pește și cea de legume își primesc numele de la ingredientele principale. În general, ingredientele se fierb pentru o perioadă mai lungă pentru a extrage cât mai multă aromă din acestea. Supa vine într-o mare varietate, de la cea limpede la cea cremă. Unele se servesc calde, altele reci, iar altele în ambele feluri. Supele se prepară cel mai bine folosind ca bază ciorbe aromate. În general, supele au foarte puține legume, multă zeamă. Mai este supa cremă, unde legumele fierte se pasează și devine mai consistentă. Prin urmare, diferența dintre cele două constă în ingrediente și în consistență. Altfel spus, în timp ce în ciorbă rămân legumele și carnea, în supă, de regulă, acestea se strecoară și rămân mai puține. De regulă, cea mai consumată supă este cea de pui, adică zeamă lungă și bucăți de pui.

Se poate spune că, în funcție de zona de unde provin gospodinele, rețetele diferă, la fel și metodele de preparare. Supa, spre deosebire de ciorbă, este un lichid limpede ce rezultă din fierberea ingredientelor în apă și strecurarea lor. În supa strecurată se adaugă produse făinoase precum fidea sau găluște de griș, o parte dintre legumele folosite la fiert și bucăți de carne de pui. Majoritatea ciorbelor sunt acrite cu borș de putină, oţet, suc de lămâie, suc de roşii, corcoduşe ori zeamă de varză.  Supele nu sunt acrite, în general. Aceasta este una dintre cele mai clare deosebiri dintre cele două preparate! O ciorbă are o valoare nutrițională mai mare decât o supă, pentru că ingredientele folosite la preparare se consumă. Legumele și carnea din ciorbă se mănâncă și de multe ori este însoțită de pâine proaspătă, smântână sau ardei iute.

Tipuri de supe și ciorbe

Ciorbe

  • borș de găină cu tăiței
  • ciorbă de perișoare
  • ciorbă de burtă
  • ciorbă rădăuțeană
  • ciorbă de văcuță
  • ciorbă de fasole cu ciolan afumat
  • ciorbă de pui a la grec
  • borș din oase și carne de porc
  • ciorbă ardelenească de cartofi cu afumătură
  • ciorbă limpede din oase și rasol de vită
  • ciorbă de varză cu carne și afumătură
  • ciorbă de potroace acrită
  • ciorbă ardelenească de vițel cu smântână

Supe

  • supă sau ciorbă de roșii cu fidea sau orez
  • supă de pui cu tăiței sau găluște
  • supă de mazăre cu piept de pui și găluște
  • supă cremă de conopidă cu castane
  • supă de țelină și crutoane cu unt
  • supă de broccoli cu cartofi și smântână

O greșeală făcută de multe gospodine este să pună, spre finalul procesului de preparare a supei, ouă bătute, pentru a o îngroșa. Doar ciorba are o consistență groasă. De fapt, supa este ceea ce rămâne după ce legumele și carnea au fiert complet. În timp ce este pe foc, mulți preferă să pună legumele întregi, tocmai pentru a le putea îndepărta mai ușor după, rămânând cu o zeamă clară.

Comentarii Facebook