Șase principii de educație oferite de o mamă milionară: Telefonul mobil aduce dezorganizare și televizorul modele greșite


O milionară din Statele Unite, care a crescut în sărăcie și a făcut primul milion de dolari la 23 de ani, oferă câteva principii de educație, pe care cei care vor le pot urma sau adapta.

Denis Johnson, o femeie de afaceri de succes, mamă a cinci copii și bunică a câtorva nepoți, a vorbit recent la Riga, în cadrul unui seminar, despre principiile ei de educație a copiilor.

Principii de educație - Scopul ar trebui să existe deja din copilărie

Oamenii bogați înțeleg clar ce obiective ar trebui să aibă copiii lor. Da, ei educă viitori absolvenți de la Harvard, viitori directori de top, doctori sau președinți. Între timp, omul obișnuit naște și crește copiii cu gândul: ”poate vor avea noroc”.

”În familia prietenilor mei, care dețin o afacere de succes, fiul nu voia să învețe și nici nu știa ce să facă în viață. Atunci tatăl său a luat o decizie radicală și l-a trimis să lucreze timp de o săptămână într-un centru pentru persoanele fără adăpost, fără fonduri. O săptămână mai târziu, adolescentul s-a întors acasă cu dorința puternică de a studia și de a participa la afacerea de familie”, spune Johnson.

Principii de educație - Fără televizor și telefon mobil

Televizorul și telefonul mobil nu sunt prietenii copiilor. Copiii lui Denis Johnson au primit primele telefoane la vârsta de 16 ani.

”Copiii mei nu își permit un telefon mobil pentru că nu câștigă nimic. Telefonul mobil învață omul să nu-și organizeze timpul, iar televizorul arată modele greșite de viață. Ce te învață desenul animat SpongeBob? Un bărbat leneș, depravat, nihilist se bucură de felul în care i-a mințit pe ceilalți. Ți-ai dori ca fiii tăi să devină astfel de bărbați? Ți-ai dori un astfel de soț pentru fiica ta? Dacă nu te uiți la televizor timp de 30 de zile, poți scăpa de această dependență”, a spus D. Johnson.

Principii de educație - Trebuie să iubească munca

Copiii aud de mici, încă dinainte de weekend, cum părinții se bucură că pot sta. Mai aud critici la adresa șefilor și colegilor de muncă, iar copiii înmagazinează totul. Practic sunt învățați că munca este grea și neplăcută. Copiii care sunt instruiți în acest fel nu vor dori să lucreze sau să-și înceapă propria afacere, spune Denis Johnson.

Ea crede că cei mici trebuie să facă treburi casnice simple încă de la vârsta de doi ani, iar până la 11 ani contribuția lor este deja destul de semnificativă, pentru că ”nimic în viață nu este gratuit”. Familia ei se ocupă de tot ce se face în casă și nu folosește bucătărese, servitoare sau bone.

Copiii trebuie să facă și muncile neplăcute, pentru că așa se dezvoltă caracterul, voința. 

Principii de educație - Nu ești un bancomat pentru copilul tău

Îi dau copilului meu 50 de dolari pe an pentru pantofi și îi cumpăr patru perechi de blugi. Din acești bani nu poți să-ți cumperi pantofi de lux, dar dacă îți dorești – du-te și câștigă bani sau așteaptă reducerile!”, spune Johnson. Ea crede că părinții trebuie să asigure lucrurile necesare, iar fanteziile să și le realizeze singur.

Principii de educație - Cheltuiește sau economisește.

Cheltuind bani fie cumperi lucruri inutile (și le oferi o educație bună și călătorii celor care vând aceste lucruri) fie îți înveți copiii că banii pot fi economisiți, câștigați și investiți.

Avem o regulă acasă: ”Economisește 10 dolari, iar eu îți dau încă 10. Când acumulezi suma, poți cumpăra doar acele lucruri care îți permit să crești și să te dezvolți: o bicicletă, un instrument muzical, o călătorie. Și nu cumpăra ceea ce cumpără alții! De regulă, acestea sunt lucruri inutile care doar ocupă spațiu”, a mai spus ea

Principii de educație - Generozitatea. Învață copilul să fie generos

Generozitatea este o mare calitate. Denise crede că poate fi învățată prin practică. Oamenii de succes nu sunt invidioși și sunt foarte generoși. În Biblie se spune că 10% din câștiguri trebuie donate: copiii din familia ei dau orfanilor 10% din fiecare dolar câștigat. 20% sunt pentru odihnă și divertisment, iar restul merg în pușculiță – pentru viitor și implementarea ideilor.

Sursa: Relații.net

Comentarii Facebook