Oră de iarnă 2021. Când se va schimba ora în România? Ar putea fi ultima dată când se va face asta


Luna octombrie marchează numărătoarea inversă până când românii vor da ceasurile cu o oră înapoi. Acest lucru se va întâmpla în ultimul weekend al lunii și ar putea fi ultimul an în care s-ar face acest lucru.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, între 3 și 31 octombrie, românii își vor seta ceasurile cu o oră înapoi. Mai exact, ora 04:00 va deveni ora 03:00, ceea ce va însemna că ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore, în loc de 24, fiind cea mai lungă zi din an.

Trecerea la ora de iarnă 2021 se face după echinocțiul de toamnă, care are loc atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică. Echinocțiul de toamnă, care a avut loc pe 22 septembrie, a marcat și sfârșitul verii, acesta fiind momentul în care ziua este egală cu noaptea.

Ce efecte are trecerea la ora de iarnă asupra organismului?

Potrivit specialiștilor, trecerea la ora de iarnă 2021 are efecte asupra organismului, întrucât acesta are nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta.

Mai exact, se pare că trecerea la ora de iarnă poate determina apariția unei stări accentuate de oboseală, precum și scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn și chiar iritabilitate, dar și astenia de toamnă. Tocmai de aceea, specialiștii recomandă schimbarea programului de somn, și anume mutarea orei de somn mai devreme pentru a nu resimți aceste schimbări.

2021 ar putea fi ultimul an în care se schimbă ora

Parlamentul European a votat în martie 2019 pentru a se renunța la ora de vară, la nivelul Uniunii Europene. Măsura urma să intre în vigoare în anul 2021. Concret, țările care vor să mențină ora de vară au făcut o ultimă schimbare în ultima duminică din martie 2021.

Țările care vor să rămână la ora de iarnă vor face trecerea la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie 2021. România încă nu a luat o decizie, dacă va păstra ora de vară sau ora de iarnă. Țările din Uniunea Europeană trebuie să hotărască și să anunțe Comisia Europeană, dacă aleg să facă pentru ultima oară trecerea la ora de iarnă sau la cea de vară.


Comentarii Facebook