Geminidele 2022 sau „Stelele căzătoare ale iernii”: Ploaia de stele va fi vizibilă în noaptea de 13 spre 14 decembrie


Pe lângă sărbătorile de iarnă şi sfârşitul noului an, unul dintre cele mai aşteptate momente din această perioadă a anului îl reprezintă Geminidele, sau apariţia unei extrem de spectaculoase ploi de stele căzătoare.

Conform reprezentanţilor Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, vorbim, de fapt, despre un grup de meteori mai lenţi decât alţi meteori şi foarte luminoşi, iar majoritatea provin din constelaţia Gemini (Gemenii), de aici şi denumirea de „Geminide”.

Tot reprezentanţii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” susţin că Geminidele se văd oricând în perioada 4-17 decembrie, dar cei mai mulţi dintre meteori se văd în noaptea apropiată de maxim, ceea ce anul acesta ar urma să se întâmple în noaptea de 13 spre 14 decembrie, potrivit Observator. 

Întregul eveniment se produce în momentul în care Pământul trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf, iar particulele mari de praf aprind gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare.

Record de stele căzătoare în afara marilor oraşe, la Geminide 2022

Punctul maxim al momentului Geminide 2022 cade pe 14 decembrie la ora 15:00, deci în timpul zilei, astfel că specialiştii recomandă să ne încercăm norocul atât în noaptea de 13 spre 14 decembrie, când vom vedea panta ascendentă a activității de maxim a curentului, cât şi în noaptea de 14 spre 15 decembrie, când vedem panta descendentă.

În mod normal, doritorii au ocazia să vadă cel puţin 40 sau 50 de stele căzătoare pe oră, însă curajoşii care încearcă să surprindă fenomenul din afara oraşelor mari ar putea avea ocazia să vadă până la 120 de stele căzătoare pe oră. 

Un lucru este cert. Indiferent de unde doriţi să surprindeţi momentul, specialiştii recomandă să purtaţi haine groase, de iarnă, pentru a evita pericolul de a avea de suferit din cauza frigului. Stelele căzătoare se observă fără instrument astronomic. Trebuie doar să priviți sus pe cer.

Sursa foto: Asim Patel - Wikipedia 

Comentarii Facebook