Cum se recomandă să se spele fructele pentru a scăpa de pesticide? Consumul pesticidelor de pe fructe și legume poate duce la îmbolnăvire


Spălarea fructelor și legumelor este extrem de importantă, deoarece cele mai multe dintre ele sunt tratate cu o mulțime de pesticide de către producători. De cele mai multe ori, apa nu este suficientă pentru a scăpa de de aceste substanțe, există, însă, soluții.

De ce trebuie spălate fructele și legumele?

Spălarea corectă este importantă pentru a evita posibile toxiinfecții alimentare, dar și pentru a elimina pesticidele și fungicidele, care pot afecta grav sănătatea consumatorilor și accelera îmbolnăviri.

Cu ce se pot spăla fructele și legumele

Curățarea fructelor și legumelor este extrem de importantă ori de câte ori se ajunge acasă de la cumpărături. Specialiștii recomandă spălarea pe mâini înainte de a atinge legumele și fructele.

Este dovedit științific că bicarbonatul de sodiu elimină mai multe pe pesticide și este mai eficient decât apa și oțetul. Fructele și legumele trebuie ținute în apă cu bicarbonat în jur de 15 minute, iar apoi trebuie clătite, din nou, cu apă.

În cazul în care nu este disponibil bicarbonatul de sodiu, acesta poate fi înlocuit cu apă cu oțet sau apă cu sare. Atunci când fructele sunt perisabile, este recomandat să fie ținute maxim 2-3 minute în apa cu bicarbonat, iar mai apoi trebuie clătite cu apă, deoarece acestea pot absorbi amestecul.

O metodă mai puțin comună

O altă metodă, mai puțin întâlnită, de dezinfectare și curățare a fructelor, este cea cu raze UVC. Aceste raze ultraviolete distrug bacteriile, virușii, ciupercile, dar și acarienii. Există mici aparate pentru sterilizarea alimentelor, inclusiv a fructelor și legumelor.

Curățarea fructelor și a legumelor pe care le consumă oamenii este importantă, întrucât specialiștii avertizează că oamenii se pot confrunta cu probleme grave de sănătate de la consumul direct de fructe și legume tratate cu pesticide.

„Unele forme de cancer, limfoamele, Hodgkin, non-Hodgkin, leucemiile, unele tumori solide cum ar fi tumorile cerebrale sau tumorile la nivelul tubului digetiv pot fi induse, dezvoltarea lor poate fi accelerată de utilizarea pesticidelor”, a declarat dr. Radu Țincu.

Comentarii Facebook