Cele mai comune mituri despre joburile în IT demontate


Când vine vorba de cele mai căutate joburi, domeniul IT cu siguranţă domină podiumul. Odată cu boom-ul tehnologiei, joburile în acest sector, dar şi-n sectoarele conexe, au atras potenţialii candidaţi cu salarii atractive şi o mulţime de alte beneficii. Fie că ai făcut deja primii paşi în domeniu, fie că te gândeşti să o faci, trebuie să ştii ce poate presupune un astfel de job.

Descoperă mai jos cele mai comune mituri despre joburile în IT, demontate:

Oricine poate lucra în IT

În ultimii ani, domeniul IT a fost din ce în ce mai promovat. Foarte multe companii ce oferă cursuri promovează ideea că oricine poate lucra în IT, doar cu câteva luni de pregătire part-time. În realitate, domeniul IT nu se potriveşte tuturor. Ai nevoie de un set de skilluri de bază, precum şi o bună a înţelegere a principiilor fundamentale din domeniu ca să poţi obţine un job în această sferă.

Cel mai important, trebuie să îţi placă şi să îţi doreşti să înţelegi conceptele pentru a ajunge să stăpâneşti cunoştinţe de IT. Nu alege acest drum doar din dorinţa de a avea un salariu mai mare, ci încearcă să descoperi înainte dacă te atrage.

Trebuie să ştii foarte multă matematică

Este adevărat că matematica stă la baza acestui domeniu, în special când vine vorba de programare. Totuşi, nu ai nevoie de ani de studiu pentru a învăţa anumite programe şi tool-uri. În ziua de azi, foarte multe ramuri ale zonei de IT se pot aprofunda şi fără cunoştinţe avansate de matematică. Desigur, este important să urmezi cursuri sau specializări care să te înveţe principiile de bază.

Cursurile online îţi asigură un job

Un curs online într-o arie a IT-ului nu este niciodată o garanţie că vei obţine un job. Ai nevoie de mult mai mult decât o diplomă de absolvire a unui curs pentru a lucra în zona de IT. 

Este de preferat să pui accentul pe cunoştinţe şi proiecte practice dacă îţi doreşti cu adevărat un job. Angajatorii nu se pot baza doar pe o diplomă pentru a-ţi oferi un loc de muncă, ci vor să vadă dacă deţii cunoştinţele necesare pentru a face faţă task-urilor prevăzute în fişa postului.

Atunci când alegi un curs online, studiază curricula, observă exact ce skilluri vei învăţa, în cât timp şi ce proiecte vei putea realiza după finalizarea programului.

Cele mai bune salarii sunt în IT

Din nou, este adevărat că industria IT & tech oferă deseori salarii bune şi peste medie, însă asta nu înseamnă că automat cele mai bune salarii le au exclusiv specialiştii din acest domeniu. Există o mulţime de skilluri valoroase în ziua de azi, care te pot ajuta să obţii venituri peste medie. 

Marketingul online, analiza financiară, contabilitatea, consultanta juridică sau de business, toate aceste domenii oferă şi ele salarii bune pentru specialişti. Aşadar, este esenţial să găseşti un domeniu care te atrage şi în care îţi doreşti să faci performanţă.

Poţi lucra de pe orice fel de calculator

Pentru a lucra în IT, în special dacă vrei să începi cu proiecte personale, ai nevoie de un laptop sau calculator performant. Foarte multe programe necesare pentru programare sau analiza de date necesită un procesor de ultima generaţie, o memorie RAM sau SSD pe care te poţi baza şi un display performant.

Dacă vrei cu adevărat să faci primii paşi în IT, investeşte într-un laptop performant, precum Lenovo ThinkPad. Un laptop Lenovo ThinkPad este ideal pentru cursuri sau proiecte IT, dar şi pentru alte activităţi. Poţi să foloseşti ThinkPad-ul pentru jocuri, editare foto-video sau chiar pentru platforme de streaming. Nu doar gama Lenovo ThinkPad este o super alegere, ci şi gama Lenovo Yoga, mai ales dacă vrei un laptop ultraportabil.

Dacă vrei un job în IT, va trebui întâi să descoperi dacă acest domeniu ţi se potriveşte. Mai apoi, vei avea nevoie de o strategie cât mai ancorată în realitate pentru a-ţi îndeplini visul, care să includă atât ore de studiu, cât şi proiecte personale. 

Comentarii Facebook