Ce trebuie să știți despre cele mai noi televizoare OLED, QNED și NanoCell


La fel ca aproape orice alt producător de televizoare, LG are o înclinație pentru etichetarea televizoarelor sale cu numere de model lungi și complicate, compuse din ceea ce par a fi numere și litere aleatorii.

Firma sud-coreeană, lider în industrie, vinde o gamă imensă de televizoare, dar încercarea de a le deosebi și de a afla diferențele dintre ele pe baza numerelor de model nu este o sarcină simplă. În loc să se dovedească a fi lămuritoare, numerele de model ale unui TV LG pot fi foarte confuze dacă nu știți ce să căutați. Aici intervenim noi. Acest ghid vă va ajuta să înțelegeți sistemul complicat de denumire a televizoarelor LG, de la modelele OLED emblematice care costă o mică avere până la opțiunile mai accesibile cu LED-uri LCD 4K.

LG a prezentat noua sa gamă de televizoare la CES, iar linia include o serie întreagă de LED-uri OLED, MiniLED, QNED, NanoCell și LCD. Prețurile și disponibilitatea diferitelor seturi nu au fost dezvăluite până în luna mai anul trecut, dar majoritatea gamei poate fi acum cumpărată direct de la LG și de la alți comercianți cu amănuntul de top. 

Spre deosebire de Sony și Samsung, LG nu a lansat un OLED Quantum Dot anul trecut. Cu toate acestea, a adus panoul său OLED cu luminozitate îmbunătățită la seria C, extrem de populară, pe lângă seria G, mai scumpă.

În timp ce doar câteva modele din gama de TV LG OLED primesc un panou avansat, fiecare televizor LG 2022 este echipat cu un nou procesor de generația a cincea. Modelele de vârf de gamă găzduiesc procesorul Alpha 9 Gen 5 AI 8K sau 4K, în timp ce opțiunile mai ieftine încorporează fie iterațiile Alpha 7, fie Alpha 5.

Cipul Alpha 9 de generația a cincea alimentează o serie de tehnologii concepute pentru a oferi o calitate a imaginii și a sunetului de primă clasă. AI Picture Pro și AI Sound Pro au fost ambele utilizate de televizoarele premium de anul trecut, dar la cea de-a cincea generație acestea primesc câteva îmbunătățiri esențiale.

Performanța Dolby Vision IQ a fost îmbunătățită prin ceea ce LG a descris drept „Precision Detailing", care permite extragerea mai multor informații din conținutul Dolby Vision HDR, sporind contrastul și oferind o imagine mai clară și mai detaliată. În ceea ce privește partea audio, AI Sound Pro este acum capabil să facă un upmix audio stereo la un sunet surround virtual 7.1.2 pentru o experiență de ascultare mai captivantă.

Fiecare nou televizor TV LG 2023 dispune, de asemenea, de cea mai recentă iterație a webOS a producătorului. Convenția de denumire s-a schimbat în acest an, numărul versiunii reprezentând acum anul lansării. WebOS 22 introduce o serie de noi opțiuni de personalizare, inclusiv posibilitatea de a crea o serie de profiluri de utilizator și un mod „Always Ready" care funcționează ca un mod ambiental de economisire a energiei. Această ultimă funcție este disponibilă doar pe un TV OLED din seriile C, G și Z și pe cele mai scumpe trei QNED-uri.

LG a făcut progrese și în ceea ce privește construcția televizoarelor sale OLED emblematice. Placarea metalică a fost înlocuită cu fibre compozite în seriile G și C, reducând considerabil greutatea totală.

În cele din urmă, LG a introdus câteva noi caracteristici specifice jocurilor. O presetare pentru jocuri sportive a fost adăugată la hub-ul Game Optimiser, împreună cu un mod întunecat, care este conceput pentru a reduce strălucirea atunci când vă jucați într-o cameră slab luminată, noaptea târziu. Compania a confirmat, de asemenea, că porturile HDMI 2.1 de pe televizoarele sale OLED premium vor avea o lățime de bandă de 48Gbit/s, în loc de 40Gbit/s la care au fost limitate modelele 2020 și 2021.

Numerele modelelor smart LG pot părea descurajante la prima vedere, dar sunt de fapt relativ ușor de descifrat odată ce știi la ce se referă fiecare dintre părțile componente. Televizoarele OLED sunt tratate ușor diferit față de restul gamei LG. Luând ca exemplu OLED83C14LA, numărul modelului poate fi împărțit în cinci părți:

  • OLED: Acest lucru indică faptul că televizorul utilizează un panou OLED (Organic Light-Emitting Diode).
  • 83: Cele două cifre care urmează după tipul de panou OLED ilustrează dimensiunea ecranului televizorului. În acest caz, avem de-a face cu un model de 83 de inch.
  • C: Prima literă din numărul de model al unui OLED indică seria din care face parte televizorul. OLED-urile din seria „Z" sunt cele mai scumpe ale companiei, în timp ce seria „A" reprezintă opțiuni entry-level.
  • 1: Numărul unic care urmează după litera care indică seria din care face parte un televizor reflectă anul lansării. Aici, cifra 1 arată că a ieșit în 2021.
  • 4LA: Aceste numere și litere suplimentare sunt cele mai puțin importante. Ele indică regiunea de vânzare, tipul de tuner de difuzare și tipul de suport pe care îl folosește televizorul.

Numerele modelelor de TV LG QNED și NanoCell au o formă diferită, dar esența generală este aceeași. Să folosim modelul 75QNED916PA ca exemplu:

  • 75: Aici, primim dimensiunea ecranului înainte de tipul de panou, deci acesta este un model de 75 de inch.
  • QNED: Urmează tipul de panou, care, în acest caz, este un panou Quantum NanoCell Emitting Diode (QNED).
  • 91: Aceasta reflectă seria din care face parte televizorul. Cu cât numărul este mai mare, cu atât televizorul este mai avansat (și mai scump).
  • 6PA: Ultima secțiune a numărului de model se referă la aceleași lucruri ca și în cazul unui model OLED, și anume regiunea de vânzare (sau, uneori, un anumit retailer), tipul de tuner și tipul de suport.

Comentarii Facebook