Ungaria e în criză! De Crăciun sunt raționalizate alimentele de bază


Ungaria a raționalizat alimentele înaintea Crăciunului, motivul invocat fiind protejarea populației de inflație. 

Guvernul de la Budapesta a plafonat preţurile la alimentele de bază, iar oamenii au cumpărat exagerat de mult. Drept consecință, retailerul Aldi a decis că se impune raționalizarea anumitor produse, mai precis limita este de un kilogram de cartofi şi un litru de lapte pentru fiecare cumpărător. Tesco, Lidl sau Spar au introdus restricţii similare.

Am venit aici pentru că vecinul meu mi-a spus că s-a băgat lapte. De obicei, nu este şi nu am văzut nici ouă, de ceva vreme. Nu ştiu cum voi putea găti de Crăciun”, se plânge Magdolna, 67 de ani. Ea le-a vorbit jurnaliștilor Bloomberg pe când se pregătea să intre într-un magazin Aldi din Budapesta.

Primul-ministru maghiar Viktor Orban a demarat un amplu program de plafonare a preţurilor, de la produse alimentare de bază la carburanți și chiar credite ipotecare. Însă finanțiștii de la Banca Naţională a Ungariei avertizează că astfel de măsuri generează efecte adverse, ducând la golirea rafturilor în magazine şi ulterioare majorări de preţuri.

Potrivit estimărilor oficiale, Guvernul Ungariei se așteaptă ca inflaţia, deja la un nivel uriaș (22,5%, cea mai mare din UE), să ajungă până la 25% la finele anului în curs. Ca efect, preţurile la alimente au crescut cu aproape 50% în noiembrie, mai mult decât dublu faţă de media din celelalte state ex-comuniste, arată Bloomberg. De exemplu, zahărul pudră este în prezent mai scump cu 122% față de luna februarie, iar laptele (1,5% grăsime), cu 90%.


Comentarii Facebook