Un nou val de scumpiri odată cu creșterea salariului minim! Experții avertizează: „În prim-plan nu vor mai fi alimentele, cum a fost până acum”


România se pregătește pentru un nou val de scumpiri, determinat de creșterea salariului minim pe economie. Măsura, menită să îmbunătățească nivelul de trai al angajaților cu venituri mici, are efecte secundare care îngrijorează specialiștii. Antreprenorii avertizează că majorarea costurilor salariale va duce inevitabil la creșterea prețurilor produselor și serviciilor, afectând în special consumatorii de rând.

Estimările BNR se îndreaptă către prețuri mai mari pentru domeniile-cheie. 

„Creșterea aceasta a salariului minim de la mijlocul anului va duce creșteri de prețuri, mai ales în domeniul serviciilor, pentru că, bineînțeles, firmele vor duce în prețurile produselor și serviciilor pe care le comercializează toată această creștere din pix a salariului minim. 

În prim-plan nu vor mai fi alimentele cum au fost până acum și nici produsele nealimentare, de la detergenți, la ceea ce mai cumpărăm noi din magazine. 

Vor fi serviciile, adică tot ceea ce ține de lucrurile de care avem nevoie: de la angajarea unui electrician, a unui zidar, la serviciile de coafură, de transport, de marfă, de depozitare, inclusiv curierii, probabil vor costa mai mult. 

Serviciile s-au scumpit deja cu 11% în primul trimestru și e probabil ca până la finele anului să asistăm la o scumpire de cel puțin 6%-7% în plus față de ce vedem până acum", a spus Adrian Negrescu, analist economic, duminică, la Antena 3 CNN.

Comentarii Facebook