Un comandant de penitenciar din perioada comunistă are pensia specială de mii de euro lunar


În România există, la ora actuală, două sisteme de pensie. Majoritatea românilor primesc pensie în funcție de cât au contribuit o altă categorie are parte după pensionare de venituri speciale.

Așadar, cei care primesc mai mulți bani decât au contribuit sunt românii din clasa privilegiată a celor cu pensii speciale sau a celor cu pensii de serviciu.

Categoriile cu pensii speciale

De pensii speciale beneficiază parlamentarii, primarii, aviatorii și personalul de bord, auditorii Curții de Conturi, Avocatul Poporului, diplomații și personalul aeronautic navigant.

Pensiile de serviciu sunt cele militare și aici sunt incluse cele ale personalului din MAI, MApN, SRI, STS și SPP, pensiile magistraților și cele ale angajaților din penitenciare.

Pensiile speciale sau de serviciu au două componente: adică o parte contributivă, care este suportată din bugetul asigurărilor sociale de stat, și pentru această parte s-a contribuit, și o alta pentru care beneficiarii nu au contribuit. Acești bani vin din bugetul de stat, adică de la noi toți, din banii plătiți de români prin taxe și impozite.

Un comandant de penitenciar în perioada comunistă are 16.000 de euro lunar

Sunt pensii ce probabil nimeni n-a crezut că există în România: 78.634 de lei este cea mai mare pensie din România. Aceasta este suma pe care o încasează lunar un comandant de penitenciar în perioada comunistă. Aproximativ 16.000 de euro.

Așadar, cele mai mari pensii speciale le au magistrații, parlamentarii și diplomații. Magistrații au între 37.000 și 78.000 lei.

Parlamentarii, în funcție de mandatele pe care le-au avut, 1-3, pot ajunge după pensionare să încaseze lunar până la 12.000 de lei.

Pensia medie a unui senator sau a unui deputat este de 5.843 de lei pe lună. Iar diplomații au pensia încadrată între 11.000 și 13.000 de lei.

Pensii speciale:

-Parlamentarii

-Primarii

-Aviatorii

-Personalul de bord

-Auditorii Curții de Conturi

-Avocatul Poporului

-Diplomații

-Personalul aeronautic navigant

Pensii de serviciu:

-Militarii ( personalul din MAI, MApN, SRI, SIE, STS și SPP)

-Magistrații

-Angajații din penitenciare

Omul cu cea mai mare pensie din România: 78.634 lei, un comandant de penitenciar în perioada comunistă.

Cele mai mari pensii din România:

-Magistrații - 37.000 - 78.000 lei

-Parlamentarii - până la 12.000  lei (pensia medie este de 5.843 lunar)

-Diplomații - 11.000 - 13.000 lei

Zi crucială pentru soarta pensiilor speciale în Parlament

Senatul și Camera Deputaților se reunesc miercuri, în plen, pentru constituirea unor comisii parlamentare comune, iar una dintre aceste comisii are misiunea de a tranșa soarta pensiilor pentru aleșii neamului.

Este vorba despre Comisia pentru statut, care urmează să dezbată cele trei proiecte privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Proiectele sunt inițiate de PNL, USR-PLUS și PSD.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat marți că proiectele de eliminare a pensiilor speciale urmează să fie trimise Comisiei pentru statut imediat după constituirea acesteia, în vederea elaborării raportului care va fi votat de plen.


Comentarii Facebook