UE vrea să renunțe la sobele tradiționale pe lemne! Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne


UE vrea să renunțe la sobele tradiționale pe lemne, acestea urmează să fie înlocuite cu unele mai puțin poluante, dar nu pe gaz.

UE cere înlocuirea sobelor pe lemne cu cele pe bază de peleți sau de biomasă, de aceea una dintre instituțiile care luptă pentru decarbonizare la nivel European vine cu câteva propuneri.

Asociația Forestierilor susține însă că tranziția nu se poate face fără subvenționarea cu bani europeni, așa cum s a întâmplat în alte state ale blocului comunitar, precum Germania, Austria sau Franța.

„Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne. Cele mai multe dintre acestea folosesc sobe vechi, cu randament scăzut și grad de poluare ridicat. Dezechilibrele de pe piața energiei și gazului metan, prețurile mari, războiul din Ucraina și direcția europeană de reducere a emisiilor de GES ne obligă la o schimbare majoră în schema de încălzire a locuințelor românești.   

Pașii necesari pentru a ieși din schema uzată deja moral și economic sunt relativ simpli. Presupun înlocuirea sistemelor de încălzire vechi cu unele noi, cu randament mult mai ridicat, mai puțin poluante și care produc energie termică mai ieftină. Există soluții tehnice de mai multe tipuri – de la pompele de căldură, la centralele pe peleți sau biomasă.   

Dacă în ceea ce privește pompele de căldură vorbim despre echipamente importate integral, peleții și, mai ales, biomasa ne sunt la îndemână. Cu investiții în utilaje și echipamente, sectorul forestier poate aduce cu ușurință biomasa la „gura sobei”.   

Preocupate de creșterea prețurilor la energie și de reducerea poluării, multe state europene subvenționează înlocuirea centralelor termice pe gaz sau păcură cu centrale ecologice care funcționează cu lemn, peleți sau biomasă.   

Comentarii Facebook