Turismul din Cluj-Napoca a ajuns la cifrele din 2003. Numărul turiștilor străini a scăzut cu 84%


Pandemia a lovit dur turismul în județul Cluj. Astfel, numărul de turiști înregistrați în 2020 în toate structurile de cazare din județ a fost de puțin peste un sfert de milion de persoane (256.396), un număr atât de redus cum nu s-a mai înregistrat din anul 2010. Scăderea de la un an la altul, adică din 2019 în 2020, a fost de peste 60%, conform cifrelor din baza de date Tempo a Institutului Național de Statisică.

Turismul în Cluj-Napoca a scăzut cu 63%

La nivelul orașului Cluj-Napoca, evoluția a fost chiar mai pronunțată, înregistrându-se o scădere de la aproape jumătate de milion de turiști la sub 180.000, echivalentă cu 63%. Precedentul an în care numărul turiștilor înregistrați în oraș a fost sub pragul de 180.000 a fost 2003.

Cea mai accentuată scădere s-a observat la numărul de turiști din străinătate, care s-a diminuat, la nivel de județ, de la 136.401 de persoane, în 2019, la doar 21.254, în 2020, ceea ce înseamnă un minus de 84%. Cea mai lovită localitate a fost Sâncraiu, o comună cu 1.600 de locuitori și aproape 50 de unități de cazare, frecventată preponderent de turiști din Ungaria, care vin aici pentru tradițiile etno-folclorice ale microregiunii Țara Călatei. Numărul turiștilor care au vizitat acest sat a scăzut de la 6.087, în 2019, la 846, în 2020, relatează economedia.ro

Profesioniștii din turismul de incoming spun că scăderea reală nici nu a fost surprinsă în totalitate de statisticile oficiale, deoarece în acestea nu figurează apartamentele închiriate în regim hotelier, de exemplu prin Airbnb.

Județul Cluj, al patrulea cel mai vizitat din România

Scăderea turismului în Cluj a fost cât se poate de accentuată. Până în luna martie totul părea să meargă «normal», cu sectorul de business și evenimente în floare, dar și cu tot mai mulți turiști de leisure. Din martie, ca peste tot în lume, totul s-a prăbușit. Cred că dacă ar face cineva o statistică a apartamentelor care erau date în chirie în regim hotelier și a evoluției lor în ultimele 13 luni, ar avea cea mai clară imagine”, spune Traian Almășan, co-fondator al agenției City Tours&Events, specializată pe incoming.

După lockdown, a mers turismul de weekend, de pensiune, de cabană – de cele mai multe ori nefiscalizat – și de camping, mai spune Almășan. Dar „grosul”, reprezentat de turiștii care veneau la Cluj pentru evenimente, conferințe sau festivaluri, a dispărut aproape complet. „Cel mai grav este faptul că, odată cu absența turiștilor, s-au închis multe hoteluri sau restaurante și s-a pierdut cea mai importantă resursă, care oricum era extrem de rară și greu de găsit: personalul…”, mai spune Traian Almășan

În 2019, județul Cluj era al patrulea cel mai vizitat din țară, înregistrând 670.000 de turiști, după București (2,03 milioane), Brașov (1,42 milioane) și Constanța (1,38 milioane).

Comentarii Facebook