Sambata 30 Mai

Tribunalul Cluj obligă o firmă să demoleze microhidrocentralele de pe Someșul Mic

 

Judecătorii clujeni au obligat firma ATS Energy din Cluj, care a construit mai multe microhidrocentrale pe râul Someșul Mic, să le demoleze și să refacă valea.

 

Instanța Tribunalului Cluj a dispus firmei ATS Energy să aducă valea Someșului Rece la starea inițială, conform Digi 24, care citează CluJust.ro.

 

Firma în cauză a fost chemată în judecată de către Federația Română de Pescuit la Muscă Artificială. Procesul a fost deschis impotriva Consiliului Județean și firmei ATS Energy și și-a propus salvarea Someșului Rece de microhidrocentrale (MHC).

 

În prezent există o mare nemulțumire a activiștilor de mediu în privința proiectelor de investiții in MicroHidrocentrale (MHC). Teoretic acestea ar fi inofensive din punct de vedere al impactului lor asupra mediului, însă activiștii spun că debitele de servitute lăsate sunt mici, duc la secarea râurilor, iar peștii dispar în totalitate. 

 

Procesul a început în 2014, dar abia acum s-a dispus o soluție. ”Dispune oprirea executării lucrărilor. Dispune restabilirea situației anterioare în sensul demolării construcțiilor edificate și aducerea Văii Someșului Rece la starea inițială. Obliga pârâții la 150 lei cheltuieli de judecată în favoarea reclamantei. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunțată în ședinta publică din data de 07.07.2017”, cere instanța de judecată firmei ATS Energy.

Comentarii Facebook