Miercuri 24 Aprilie

Tichete de masă 2021. Valoarea stabilită pentru acest an


Tichete de masă 2021. După cum stabilește legea, tichetele de masă sunt bilete de valoare pe care angajatorul le poate acorda lunar angajaților, ca alocație de hrană. Potrivit unui proiect de ordin pus recent în dezbatere la Ministerul muncii, valoarea tichetelor de masă va rămâne la același nivel în următoarele șase luni de zile.

Tichete de masă 2021. Ce valoare vor avea anul acesta?

Se pare că valoarea maximă a tichetelor de masă pentru salariați va rămâne la același nivel (20,01 lei) în următoarele șase luni de zile, potrivit unui proiect de ordin aflat în dezbatere la Ministerul Muncii. Anul trecut a avut loc ultima actualizare, atunci când indexarea s-a realizat cu un ban față de valoarea anterioară.

Pentru semestrul I al anului 2021, începând cu luna aprilie 2021, valoarea nominală a unui tichet de masă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a dispozițiilor Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările și completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, nu poate depăși cuantumul de 20,01 lei”, scrie proiectul de ordin.

Legea 165/2018 stabilește că tichetele de masă sunt bilete de valoare pe care angajatorul le poate acorda lunar salariaților, ca alocație de hrană. Acestea pot fi folosite doar pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea produselor alimentare. Valoarea de 20,01 lei este una maximă, așadar tichetele de masă pot avea orice valoare sub acest nivel.

Este important de precizat faptul că, acest proiect de ordin menționat mai sus nu se aplică încă. Este nevoie ca acesta să fie adoptat și publicat în Monitorul Oficial mai întâi.

Tichetele de vacanță 2021

Deși în fiecare an bugetarii primeau vouchere de vacanță, ei bine anul acesta nu vor mai primi. Potrivit premierului, în acest an nu vor mai fi acordate tichetele de vacanță. Florin Cîțu a explicat și motivul pentru care s-a luat această decizie, menționând că în anii anteriori, aceste vouchere nu au fost folosite. De asemenea, Cîțu a menționat faptul că tichetele de vacanță care ar fi trebuit emise în acest an, vor fi emise începând cu anul viitor.

În România, astăzi, au fost prelungite voucherele de vacanță emise în 2019 și cele din 2020, ceea ce înseamnă că în economie sunt 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanță care nu au fost folosite, pentru că știți foarte bine, pe de o parte industria ne spune că anul trecut a fost criză, deci nu puteau fi folosite vouchere de vacanță, pe de altă parte. Am dat voie să fie folosite anul acesta. De aceea, voucherele de vacanță care ar fi trebuit să fie emise anul acesta vor fi emise anul viitor și avem această economie la buget”, a explicat Florin Cîțu.

Așadar, anul acesta se pot folosi doar voucherele care au fost emise în 2019 și 2020, care nu au fost folosite. Cu toate acestea, începând de anul viitor se va relua acordarea acestora dacă bugetul de stat va permite acest lucru. Se pare că eliminarea voucherelor din acest an va aduce bugetului de stat 1,2 miliarde de lei. Cu toate acestea, cei din domeniul turismului nu sunt mulțumiți de această decizie.


Comentarii Facebook