Tarifele de distribuţie a energiei electrice ar putea creşte de la 1 ianuarie 2024 cu 6%. Cu cât ar crește facturile românilor


Tarifele de distribuţie a energiei electrice ar putea creşte cu 6% de la 1 ianuarie, a declarat, luni, Gabriel Andronache, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), relatează Agerpres. 

Efectul asupra majorității clienților va fi nul pentru că este acoperit de stat, în contextul în care preţurile la energie sunt plafonate până în primăvara anului 2025, iar pentru cei care nu sunt incluşi în plafon efectul este minor, de 1,4 bani/kWh, potrivit Economica.

„Am avut mai multe discuţii cu distribuitorii. Din punctul lor de vedere sunt mai multe solicitări pentru anumite activităţi pe care le desfăşoară, pentru care ar dori bani mult mai mulţi. De asemenea, şi ei, la rândul lor puteau să facă investiţiile un pic mai calculat, în special pe zona aceasta de transport, astfel încât reţeaua, dacă ar fi fost dezvoltată şi întărită etapizat, nu exista această presiune în momentul de faţă realizată de către prosumatori", a menţionat Gabriel Andronache, la o conferinţă de specialitate organizată de Ziarul Financiar.

Întrebat dacă există o estimare a creşterii tarifelor de distribuţie la energie electrică pentru 1 ianuarie, valabile pentru anul următor, el a precizat că "va fi în jur de de şase procente". Faţă de acum un an, curentul şi gazul sunt de câteva ori mai ieftine, însă plafoanele au rămas neschimbate, așadar românii continuă să plătească mai mult, în timp ce piața energetică din alte țări a revenit la normalitate. 

Comentarii Facebook