Sambata 26 Noiembrie

”Sunt cozi de tăiat vaci la abatoare” - Fermierii cred că vom da 100 de lei pe un kg de caşcaval


Preţul laptelui s-a dublat în ultimele zile, iar caşcavalul va ajunge un produs de lux. Fermierii susţin că produsele făcute 100% din lapte ar putea ajunge să coste peste 100 de lei kilogramul. 

România produce anual 3,8 milioane de tone de lapte. Peste 86% din această cantitate este procesată de Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui. Reprezentanţii Asociaţiei estimează că până la finalul anului preţul tuturor produselor făcute 100% din lapte vor exploda. Caşcavalul şi telemeaua sunt primele pe lista scumpirilor. 

Acum, caşcavalul care are 15 - 20 de zile de maturare pleacă de la poarta fabricii de undeva de la 35, 40, 47 de lei, depinde şi în ce magazine vă uitaţi, că au marje diferite. Eu am fost la raft şi m-am uitat. Telemea, 47, 50, 55, depinde cum este ambalată. Brânzeturile maturate au trecut de mult de 100 de lei. Preţul la raft este strict politica comerciantului. Acum avem peste 60 - 65 de lei pe kilogram la caşcaval. Ceea ce vedem astăzi, la raft, este făcut din laptele cumpărat în luna iunie”, a declarat Dorin Cojocaru, preşedinte APRIL.

Claudiu are o mie de vaci la o fermă din Afumaţi şi vindea cu 1,5 lei un litru de lapte, din septembrie a dublat preţul. ”Nu rezistăm dacă nu scumpim litrul de lapte. Deci dacă eu vând laptele cu 3 lei, nici nu fac profit. Deja fermele mici au dispărut. Din două milioane de vaci pe care le aveam în ţară, mai avem în momentul de faţă cam 200 - 250.000”, spune Claudiu Daviţoiu, director fermă.

Mâncarea pentru animale e mai scumpă, toate utilitățile s-au scumpit, iar seceta a amplificat criza. Unii fermieri renunță la afaceri. ”Sunt cozi de tăiat vaci la abatoare, se fac programări. Dacă acum avem deficit de lapte, ce va fi în ianuarie, februarie 2023? Dacă până anul trecut aveam un deficit de lapte de de 200.000 - 300.000 de tone de lapte pe an, până în luna mai-iunie depăşisem 700.000 de tone deficit lapte materie primă oferit de către fermieri”, a precizat Dorin Cojocaru, preşedinte APRIL.

Comentarii Facebook