SUA împrumută România cu trei miliarde de dolari pentru construcția reactoarelor nucleare 3 și 4 de la Cernavodă


Statele Unite vor acorda României un împrumut de 3 miliarde de dolari pentru construcția reactoarelor nucleare 3 și 4 de la Cernavodă.  

Proiectul va fi realizat în două etape, iar finalizarea este anunțată pentru anul 2030.

Se continuă consolidarea măsurilor noastre de asigurare a securității energetice în relația de parteneriat strategic cu Statele Unite. Astfel, după ce la Glasgow la COP26 a fost anunțat programul de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în colaborare directă, așa cum am anunțat, cu Statele Unite, proiect care, de altfel, a demarat, România fiind pionier în Europa în acest proiect, astăzi au fost prezentate de către Banca EXIM a Statelor Unite scrisorile de intenție în ceea ce privește finanțarea cu 50 de milioane de dolari a fazei a doua de construcție, de realizare, a reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă, fază care va demara anul viitor și se va încheia în anul 2025.

Și, cea de-a doua scrisoare de intenție, care prevede un împrumut de 3 miliarde de dolari, ceea ce ce reprezintă practic finanțarea fazei a treia, fază care va demara în anul 2025 și se va încheia în anul 2030, fază care reprezintă realizarea fizică a celor 2 reactoare.

Iată deci, măsuri de asigurare, așa cum spuneam, a securității energetice, măsuri care se înscriu în programul nostru de asigurare a energiei curate și, în felul acesta, sigur, consolidarea și dezvoltarea surselor noastre de energie”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Comentarii Facebook