Statul român ar putea sponsoriza părinții cu aproape 2000 de lei lunar. Propunerea vine pentru a combate natalitatea scăzută din România


Un grup politic a depus un proiect de lege conform căruia părinții care au mai mult de un copil ar urma să primească 2000 de lei, bani gratis de la stat.

Oficialii susțin că acesta ar putea fi un mod eficient de a stimula natalitatea în România, care este într-un declin cumplit.

Potrivit statisticilor oficiale, populația României s-a redus între cele două recensăminte din 2011 și 2021 cu 1,1 milioane locuitori, respectiv 5,3%. Pe segmentul tânăr, copiii mai mici de 1 an au înregistrat o scădere de 18%; copiii mai mici de 5 ani o scăderea este de 8.4%, iar copiii mai mici de 10 ani au înregistrat o scădere de 5,7%. Însă, între 1990-2021, populația României a pierdut 4,16 milioane locuitori, respectiv 17,9%, acest lucru fiind dramatic și necesitând reacții imediate.

„Astăzi am depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaților propunerea legislativă privind stimularea creșterii natalității, sprijinirea copilului și familiilor în România. Astfel, prima parte a propunerii legislative vizează acordarea unei indemnizații lunare pentru persoanele care au în întreținere mai mult de 2 copii, până la vârstă de 18 ani, începând cu echivalentul unui salariu minim net lunar până la echivalentul a două salarii minim nete și jumătate pentru cele care au 6 copii și mai mulți. Această indemnizație nu ține cont de veniturile realizate și nici nu va fi impozitată, dar o condiție pentru ca persoanele să o primească este ca una din acestea să realizeze venituri. Copiii aflați în îngrijirea persoanelor prevăzute la acest articol să fie înscriși într-o unitate de învățământ, după împlinirea vârstei de 3 ani”, a declarat Gigel Știrbu, inițiatorul proiectului.

Comentarii Facebook