Statele cu cele mai mici rate ale inflației din Europa. Unele au reușit să coboare inflația în noiembrie, în România inflația a urcat la 16,8%


Rata anuală a inflaţiei în România a urcat la 16,8% în luna noiembrie 2022, de la 15,32% cât era în octombrie, pe fondul scumpirii produselor alimentare și a serviciilor. Deși prețurile alimentelor și energiei sunt principalii factori ai inflației globale în acest an, nu toate țările se confruntă cu o inflație atât de mare, iar unele chiar au reușit să coboare inflația în noiembrie.

Zahărul, energia electrică, untul și uleiul conduc în topul scumpirilor, adică exact produsele cele mai căutate pentru a pregăti masa de Sărbători. Un asemenea nivel al inflației nu a mai fost întâlnit din 2002 încoace, scrie hotnews.ro.

Inflația în Europa a crescut, de asemenea, la maxime de mai multe decenii, dar cu o eterogenitate considerabilă între țări, în concordanță cu diferențele dintre ponderile coșurilor de consum, mixul energetic, reglementările privind prețurile și măsurile de politică. În zona euro, inflația a ajuns la 10,6% în octombrie, iar în Europa centrală și de Est începe să se obișnuiască cu rate ale inflației de 20%- 25%, arată un raport al BRD publicat luni, notează sursa citată.

Prețurile alimentelor și energiei sunt principalii factori ai inflației globale în acest an, deoarece războiul din Ucraina a amplificat tensiunile care existau deja pe piețele de mărfuri. Dovezile empirice relevă că prețurile alimentelor și energiei s-au mișcat în tandem, fiind în aceeași fază (boom sau scădere) pentru ~66% din timp din 1970, concordanța crescând la 75% pentru perioada din 2004, mai arată raportul BRD.

Cele mai mici rate ale inflației în Europa sunt Elveția (circa 3%), Islanda și Spania (sub 7%). La polul opus se află Ungaria și Letonia, cu circa 20-22% creșteri ale prețurilor

Statele care au reușit să coboare inflația în noiembrie

Germania (de la 11.6% la 11.3%), pe fondul ieftinirii carburanților, în principal.

Grecia (de la 9.5% la 9%), pe fondul ieftinirii articolelor de îmbrăcăminte, a cazărilor turistice și a ieftinirii uleiului.

Italia (de la 12.6% la 12.5%), pe fondul ieftinirii carburanților (de fapt a sprijinului guvernamental care a permis ieftinirea benzinei și a motorinei)

Scăderi ale ratei inflației în noiembrie au mai fost în Cipru (de la 8.6 % la 8.3%), Lituania (de la 22.1% la 21.4%) și Austria (de la 11.5% la 11.1%)

Comentarii Facebook