Srilankezii sunt frați cu clujenii! Sute muncesc la Cluj și sunt impresionați: ”În Dubai bacșișurile erau mult mai mici”


Antreprenorii din Cluj nu mai găsesc forță de muncă pentru că sistemul bugetar absoarbe foarte mulți angajați, sistem privat ia ce rămâne, iar restul pleacă în străinătate.

Pentru că este criză, patronii firmelor aduc forță de muncă din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. 

Oamenii din Sri Lanka și Vietnam sunt căutați la Cluj

Muncitorii din Sri Lanka și Vietnam lucrează în diverse domenii, de la industrie până la HoReCa. 

Am plecat din cauza atentatelor din 2019, care au afectat turismul, foarte important la noi. Apoi a venit coronavirusul și a fost tot mai greu. Costurile raportate la venituri au devenit mari. Aici, câștig puțin mai mult decât acasă, dar, raportat la costuri, e cu peste 50% mai mult. Dacă aș fi mers în Occident, aș fi câștigat probabil și mai mult, dar și costul vieții ar fi fost mai ridicat, așa că am ales România”, spune Ravindu Wanigathunga. Are 26 de ani și este brutar-patiser la un complex hotelier din Cluj-Napoca, scrie romania.europalibera.org.

În 2021, Serviciul de Imigrări al județului Cluj a înregistrat aproape 2.500 de cereri de avize de muncă pentru lucrători extracomunitari, de trei ori mai mulți ca în 2020.

Bacșișul e mai mare la Cluj decât în Dubai

La un hotel clujean lucrează 15 oameni din Sri Lanka. Gamimi Gulathunga (57 de ani) este bucătar și a mai lucrat în Dubai și Arabia Saudită. 

Oamenii aici sunt politicoși, ne întreabă de unde suntem, cum e la noi? Bacșișul e mult mai generos, chiar dacă am doar câteva mese pe zi, acum cu pandemia. În Dubai bacșișurile erau mult mai mici”, a spus un alt srilankez care e ospătar.

Ei sunt fascinați cât de frumoase sunt româncele și că au văzut zăpadă.


Comentarii Facebook