Miercuri 24 Aprilie

Sinterom disponibilizează 62 de angajați. Fabrica are o tradiție de peste 80 de ani


Fabrica Sinterom, înființată în 1936, a anunțat disponibilizarea a 62 de angajați. Întreprinderea face parte acum din grupul de firme SCR (Serviciile Comerciale Române) deținut de omul de afaceri Ștefan Vuza. 

Sinterom produce componente pentru industria auto, industria electrotehnică și a bunurilor de larg consum.

La mijlocul lunii februarie 2019, societatea a anuntat ca va intra  într- un proces de restructurare  menit să-si puna in valoare dotarile tehnice, vizându-se relansarea exclusiva a fabricaţiei de piese sinterizate, abandonându-se fabricarea celelorlalte produse consumatoare de resurse, precum pompe-bujii şi ceramice.

Analiza interna a scos în evidenţă faptul că societatea a devenit in ultimii ani un furnizor captiv al catova clienti, companii multinaţionale care se folosesc de unele practici comerciale, nejustificate economic sau tehnic prin care solicită reduceri anuale de preţuri pe seama cresterii ritmului de productie.

In ultimii ani societatea s-a confruntat cu o scăderea continua a profitabilității generată in principal de cresterea preţurilor pe piaţa de energie si gaze naturale si a costului cu munca vie. Faptul ca activitatea de productie se desfasoara in Cluj-Napoca, un oras cu un nivel ridicat al salarizarii pune deasemenea societatea intr-o dificultate majora in ceea ce priveste competitivitatea ei in industria automotive.

In vederea mentinerii in piata a societatii, actionarii au fost de acord sa subventioneze in ultimul an activitatea de productie a societatii, dar incepand cu acest an a devenit imperativa reorganizarea si restructurarea societatii, prin concedierea colectiva a unui numar de 62 salariati.

Planul de reorganizare si restructurare, desi benefic pentru societate, coroborat cu acordarea de salarii diminuate in lunile Ianuarie si Februarie ale acestui an, in vederea incadrarii manoperei in normele impuse de clientii, a starnit nemultumirea unei parti importante a salariatilor, care incepand cu data de 14.03.2019 au pornit o actiune de protest prin intreruperea activitatii.

Conducerea executiva a societatii precum si actionariatul sau, considera revendicarile salariatiilor ca fiind indreptatite, solidarizeaza cu acestia si va continua actiunea de oprire a productiei de produse sub contracte paguboase pentru societate, asumand pierderi noi pentru cel mult 2 luni de fabricatie”, a explicat Mihail Lazarone, directorul general al Sinterom SA.

Principalii acționari ai Sinterom sunt Contactoare Buzău, cu o deținere de 62,75% din titluri, și SIF Oltenia, cu 31,04% din capitalul social. 

Comentarii Facebook