Luni 6 Februarie

Se schimbă banii? Noua monedă de 10 lei cu imaginea Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca


Odată cu lansarea monedei de 10 lei, mai mulți oameni s-au întrebat dacă se schimbă banii. De fapt este vorba despre o ediție limitată lansată de către BNR. Pasionații de numismatică pot avea acum moneda de 10 lei.

Lansarea monedei de 10 lei face românii să creadă că banii se schimbă

Periodic, Banca Națională a României anunță bancnote sau monezi în ediție limitată. Aceste bancnote sau monede sunt emise în scopul de a marca evenimente importante precum eclipsa totală de soare sau personalități importante din istoria României. Astfel lansarea monedei de 10 lei vine ca o surpriză pentru mulți români, crezând că se schimbă banii.

De astăzi, 8 martie, Banca Națională a României a lansat în circuit numismatic o monedă de argint, având ca temă „100 de ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania”. Potrivit comunicatului publicat cu privire la lansarea monedei, pe aversul monedei este redată imaginea Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2021” şi stema României.

Pe reversul medaliei se regăsește portretul și numele Mitropolitului Bartolomeu Anania precum și anii în care acest a trăit, „1921-2011”. Deși valoarea nominală a monedei este de 10 lei, prețul de vânzare a acesteia va fi de 450 de lei și nu include TVA. În prețul monedei intră și broșura de prezentare, pentru mai multe informații.

Au fost emise doar 5000 de exemplare

Dacă ești un colecționar împătimit de monede și bancnote, află că doar 5000 de exemplare vor fi realizate și puse în circulație. Potrivit unei precizări din parte BNR, monedele din argint urmează a veni ambalate în capsule de metacrilat transparent. Acestea vor fi însoțite de broșurile de prezentare redactate atât în limba română cât și în engleză și franceză.

În pachet se vor mai găsi și documentele care includ certificatul de autenticitate al emisiunii, unde se regăsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naționale Române precum și a casierului central. Un aspect foarte important de avut în vedere este faptul că monedele de argint cu tema ”100 de ani de la naşterea Mitropolitului Bartolomeu Anania”, au putere de circulare pe teritoriul României.

Un alt lucru important constă în faptul că valoarea lor la supermarket este de 10 lei, cifra indicată pe una dintre fețele monedei.

Pasionații de numismatică vor putea intra în posesia unei astfel de monezi, lansarea în circuit a monedelor ediție limitată este realizată prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.


Comentarii Facebook