Scad facturile la energie. Companiile i-au furat pe români. Amendă RECORD

 

Facturile la curentul electric ar putea să scadă până la finalul anului, după ce s-a aflat că firmele i-au furat pe români.

 

Ani la rând, românii au plătit mai mult decât trebuia pentru curentul electric. Au primit facturi umflate, spun chiar cei de la Consiliul Concurenţei după o anchetă care a durat câţiva ani. 

 

Potrivit unor surse, aproximativ 10 procente din valoarea unei facturi ar fi fost în plus. Totul după ce firmele de distribuţie au strecurat costuri suplimentare nejustificate pentru modernizarea reţelei electrice sau pentru contoare.

 

Dacă în martie 2017, un administrator plătea pentru utilităţile blocului o facutură de puţin peste 700 de lei, anul acesta a achitat 895 de lei. Iar diferenţa a fost vizibilă pentru toată lumea.

 

Acum, Consiliul Concurenţei şi ANRE vor ca românii să fie despăgubiţi prin facturi mai mici. Scăderea tarifelor s-ar putea resimţi până la finalul anului. 

 

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Cosiliului Concurenţei: ”Vorbim de ani buni în care preţurile au fost exagerate. Aici rolul-cheie îl va avea ANRE, pentru că este menirea lor să calculeze preţul corect”.

 

Niculae Havrileţ, consilier al ministrului Energiei: ”Prin această intervenţie a Consiliului Concurenţei, societatea în cauză trebuie să refacă tarifele şi acest lucru se realizează prin scăderea nivelului tarifelor practicate de societate”.

 

Consiliul Concurenţei a verificat şi a descoperit că, în 2008, pe piaţa energiei s-a format un cartel format din mai multe companii care s-au înţeles între ele cum să obţină profituri direct din buzunarele românilor. Totul începea de la faza licitaţiilor. 

 

Companiile au stabilit modul în care urmau să participe la licitaţii astfel încât să nu se suprapună şi fiecare dintre participanţi să câştige contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime. 

 

Contoarele electrice erau achiziţionate la preţuri mai mari decât cele reale, iar costul lor s-a transferat apoi direct în facturi. Pentru neregulile descoperite, Consiliul Concurenţei a dat la începutul anului amenzi de 15,8 milioane de euro, între care 2,3 milioane de euro a fost doar amenda dată companiei Electrica.

 

Până acum, niciuna dintre companiile vizate de anchetă nu a oferit o reacţie. Una dintre ele a atacat în instanţă amenda. 

Comentarii Facebook