Sambata 23 Septembrie

S-a ieftinit motorina! Clujenii pot alimenta cu cel mai mic preț înregistrat de la începutul conflictului din Ucraina


Prețul motorinei în Cluj-Napoca a înregistrat cea mai mare scădere, miercuri, din luna februarie a anului trecut, de la declanşarea războiului din Ucraina.

Astfel, miercuri, cea mai ieftină motorină standard costă 7.01 lei litrul la staţia Petrom din Cluj-Napoca, din Piața Ștefan cel Mare (str. Parâng).

Stațiile OMV listează astăzi, 19 aprilie, prețul de 7.07 lei/l pentru motorina standard. 

motorina.png

Sursa: plinul.ro

La mijlocul lui februarie 2022, înainte de începerea războiului din Ucraina, cea mai ieftină motorină standard la Petrom era tot la cota de 7 lei litrul.

Şi benzina s-a ieftinit miercuri, cu 0,03 lei pe litru la staţiile Petrom, OMV şi Lukoil, şi cu 0,02 la Rompetrol şi Mol.

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă?

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Comentarii Facebook