Românii vor plăti 50 de bani în plus pentru unele produse, începând de luna viitoare. Cum funcționează sistemul de garanție-returnare


Românii vor plăti o taxă de 50 de bani la achiziția oricărei băuturi îmbuteliate, începând cu data de 30 noiembrie. Această taxă poate fi recuperată atunci când  recipientele sunt aduse în punctele de colectare special amplasate de magazine, fără a fi nevoie de bonul fiscal.

Prin acest program se speră reducerea cantității de deșeuri care ajunge în gropile de gunoi din România, informează Antena3.ro.

,,Nu este un secret pentru nimeni că România nu face o treabă grozavă la colectarea deşeurilor, la gestionarea deşeurilor. Uniunea Europeană are ambiţii foarte, foarte mari legate de cât de multe deşeuri vom arunca la gropile de gunoi şi trebuie să reducem acele cantităţi cu 90% până în 2035, ceea ce înseamnă mult de lucru.

Fiind una dintre cele mai mari politici de mediu este, de asemenea, un angajament pentru un mediu mai curat şi mai sănătos pentru generaţia viitoare şi, desigur, pentru noi. În esenţă, este un sistem foarte simplu, care încurajează persoanele să se întoarcă în magazine cu recipientele de băuturi, goale, ceea ce va reduce gunoiul, va reduce deşeurile de la groapă”, a menţionat Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Mircea Fechet.

Potrivit ministrului, România va avea al doilea cel mai mare sistem de garanție-returnare din Europa, după Germania.

Comentarii Facebook