Românii riscă să plătească peste 1.200 de lei în plus la rate. BNR ar putea anunța o nouă creștere a dobânzii de referință


Din cauza exploziei ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate), românii cu credite pierd lună de lună chiar și peste 1.000 de lei. Avem deja prețuri mai mari pentru produse și servicii, iar acum Banca Națională ar putea anunța o nouă creștere a dobânzii de referință, iar asta înseamnă rate mai mari la credite.

Analiștii se așteaptă ca BNR să majoreze dobânda cheie cu 0,5 procente, la 6,75%, un nou maxim de după primăvara lui 2010. BNR ar putea să lase loc și pentru alte creșteri în viitor, o nouă majorare de 0,25 puncte procentuale în ianuarie nefiind exclusă. Din cauza exploziei ROBOR, românii cu credite pierd lună de lună chiar și peste 1.000 de lei, notează Antena 3.

Simulare privind evoluția ratei pentru un credit ipotecar

La o scurtă simulare privind evoluția ratei lunare pentru un credit ipotecar în valoare de 250.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani, în luna ianuarie când ROBOR la 3 luni era de 3.05%, asta însemna o rată de 1.588 de lei. Acum, indicele ROBOR la trei luni a ajuns la 8,15%, iar dacă va ajunge la 9% rata creditului va fi de 2.668 de lei. O diferență de 1080 de lei. Mai mult, dacă indicele ROBOR la 3 luni ajunge la 10%, atunci rata va fi de 2.863 de lei, mai mult cu 1.275 de lei decât în ianuarie. 

Dacă urmărim evoluția dobânzii de referință, putem observa că în ianuarie era de 2% şi a ajuns la 6.25% în luna octombrie. Potrivit Băncii Naționale, dobânda de referință mai mare vine pe fondul incertitudinilor foarte ridicate, în contextul războiului din Ucraina și sancțiunilor impuse Rusiei.  

Consiliul Concurenței a demarat o anchetă pentru a vedea dacă băncile au speculat și au făcut ca ratele românilor să explodeze. Analiștii spun că băncile se vor împrumuta la dobânzi mai mari între ele, cele care vor lua bani de la BNR vor plăti o dobândă care poate să ajungă la 7,75%, de aici vine și decizia Consiliului Concurenței de a interveni. 

Comentarii Facebook