România importă de o sută de ori mai multe roșii decât exportă. Fabricile preferă să folosească legume din China şi Turcia


Bulionul de roșii românesc, o raritate în supermarketuri, cultivăm roşii româneşti, dar mâncăm pastă de tomate din import. E realitatea pe care o descoperim ori de câte ori mergem la cumpărături. În supermarketuri, doar 1% din bulion e românesc. Culmea, a fost un an excelent pentru roşiile româneşti, dar fermierii n-au cui să-şi vândă marfa. Fabricile preferă să folosească legume din China şi Turcia. 

Într-un supermarket obișnuit se află de obicei maxim două sortimente de bulion care este făcut din roşii româneşti. Undeva la 99% din cantitatea de pastă de tomate pe care noi o consumăm vine din import, din ţări precum Egipt sau China. Între timp, fermierii se plâng că marfa lor nu e acceptată de puţinele firme care procesează legume. Preferă roşii din Turcia pe care le cumpără mai ieftin şi în cantităţi mai mari, scrie Observator.

Fabricile de procesat legume şi fructe sunt foarte puţine la ora aceasta. Încercăm prin politicile agricole pe care le derulăm să acordăm nişte facilităţi pentru construirea sau modernizarea unor spaţii de producţie.", declară Ion Găman, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Aşa ajungem să mâncăm pastă de tomate din care roşia aproape că lipseşte. Majoritatea conţin amidon şi coloranţi de la un gândac care trăieşte prin America de Sud. Deci e ceva artificial. Pe anumite borcane scrie conţinut 2-3% roşie. România importă de o sută de ori mai multe roşii decât exportă. Adică importăm de 113 milioane de euro anual, dar exportăm de doar 1 milion de euro pe an. 

Comentarii Facebook