România a plătit o sumă imensă despăgubiri constructorilor de autostrăzi, din cauza incompetenței


România a achitat 686 de milioane de lei daune, din 2019 încoace, constructorilor de autostrăzi, care au dat vina pe stat pentru întârzierile de pe șantiere.

Grecii de la Aktor au primit o sumă record, încă din primăvara lui 2020 la Curtea de Arbitraj de la Paris. Este vorba de peste 101 milioane de lei pentru un contract de reabilitare a 41 de kilometri din DN6, între Domașnea și Caransebeș, care s-a derulat în perioada 2005-2011 și unde finanțarea a fost asigurată prin fonduri ISPA pre-aderare.

87 de milioane de lei au fost achitate către italienii de la Astaldi pentru lotul Medgidia – Constanţa de pe Autostrada Soarelui.

Spaniolii de la FCC au câștigat despăgubiri importante pentru lucrările făcute la centura Constanței și la autostrada Arad-Timișoara.

În total, în doar 2 ani, între 2019 și 2021, Compania de Drumuri a plătit firmelor care au lucrat la construirea de autostrăzi și reabilitarea de drumuri naționale peste 686 milioane lei. Din acești bani se puteau face 10 kilometri din Autostrada Transilvania.

Mariana Ioniță, directorul general al CNAIR: ”Avem proiecte pe care nu aș vrea să le dau ca exemplu, dar le dau ca exemplu, ca să zic așa de nu prea bună practică, și mă refer aici la proiectele de pe Sebeș-Turda, unde antreprenorii se chinuie de foarte mulți ani să finalizeze lucrările. Tragem tare să închidem proiectele de la Sebeș-Turda”.

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor: ”Din mai buna pregătire a proiectelor se evită o mulțime din aceste probleme. Nu spun că constructorii sunt niște sfinți, dar cred că făcându-ne noi partea noastră de treabă serios, piața se va așeza și mai ales mergând cu foarte multe contracte. Sper ca din ce în ce mai multe firme să se concentreze nu pe avocați, pentru că și asta este o realitate că sunt firme care sunt mai mult cu avocați decât cu ingineri și cu muncitori în construcții, și sper să se cearnă piața asta, dar cred că este nevoie de multă seriozitate și profesionalist din partea statului ca să dea semnal în piață și lucrurile încep să se îmbunătățească”, conform Digi24.ro.

Comentarii Facebook