Ratele românilor ar putea crește considerabil în perioada următoare


Ratele la creditele în euro ar putea crește din nou. Oficialii Comisiei Europene au declarat că dobânda de politică monetară trebuie crescută pentru a tempera inflația. Dezideratul este ca inflația în zona euro să ajungă la 2%.  

În ultimul an, ratele românilor în euro au crescut considerabil. Pentru un credit ipotecar de 50.000 euro luat pe o perioada de 30 de ani, de exemplu, rata a crescut cu peste 100 de euro, deci peste 500 de lei. Ratele românilor ar putea crește din nou în perioada următoare.

Dezideratul este ca inflația în zona euro să ajungă la 2%. Momentan a scăzut la 6,1%, însă, spun oficiali ai Comisiei Europene, trebuie în continuare crescută dobânda de politică monetară pentru a o tempera. 

În ultimele 12 luni, BCE a majorat dobânda de politică monetară cu 375 de puncte de bază, până la 3,25%, pentru a combate creșterea accelerată a prețurilor.  

Iar asta nu este tot. Instituția de la Frankfurt s-a angajat pentru o nouă majorare cu alte 25 de puncte de bază la următoarea ședință de politică monetară din 15 iunie.  

Chiar Președintele Băncii Centrale Europene a declarat că ratele ar trebui crescute din nou „la niveluri suficient de restrictive” pentru a reduce inflația la ținta de 2% a BCE și că „vor fi menținute la acele niveluri atât timp cât este necesar".  

Comentarii Facebook