Raport ING: Leul se va deprecia dincolo de 4,60 lei/euro


Un raport al analiștilor de la ING Bank arată că reducerea deținerilor de titluri de stat va pune în continuare presiune pe leu și se prezice o depreciere dincolo de 4,60 lei/euro în următoarele săptămâni, conform NewsIn.

"Moneda locală s-a întărit în jurul a 4,57 lei/euro miercuri în urma anunțului  asupra inflației, dar și pe fondul unor presupuse intervenții oficiale. Într-o ședință cu volume reduse, tiparul tranzacțiilor indică destul de clar prezența  băncii centrale în piața valutară chiar înainte de publicarea ratelor de referință pentru cursul de schimb. Intervențiile valutare ale BNR vin să suplimenteze efectul scăzut pe care limitarea lichidității injectate la operațiunile de piață l-a avut  asupra leului, însă au drept rezultat creșterea ratelor de dobândă", se spune în raport.

"Rate mai  ridicate înseamnă costuri mai mari pentru cei care pariază impotriva leului, însă cu greu ar putea fi un factor pozitiv, întrucât cel mai probabil vor conduce la continuarea scăderii deținerilor străine de titluri în monedă locală. Ministerul de Finanțe încă nu s-a adaptat la cererea de randamente tot mai ridicate a pieței din ultimele luni, nereușind să mai refinanteze integral datoria publică încă din luna mai. Cererea de randamente și mai ridicate drept rezultat al creșterii peste așteptări a inflației ar putea să înrăutățească și mai mult situația, iar octombrie va deveni cel mai probabil a șasea lună consecutivă în care datoria publică în monedă națională nu este integral refinanţată", mai precizează analiștii de la ING.

Din raport reiese că aceste reduceri ale deținerilor de titluri de stat vor pune presiune în continuare pe deprecierea leului, dar procesul ar putea fi încetinit dacă intervențiile BNR vor continua.

 

Sursa: NewsIn

Comentarii Facebook