Vineri 15 Noiembrie

Rabla pentru sobe: Sprijin financiar pentru cei care își înlocuiesc sobele vechi. Câți bani primesc clujenii care îndeplinesc condițiile


Românii care își vor schimba sobele vechi cu unele eficiente energetic vor primi finanțare de 70% din partea statului.

Concret, statul va finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficiente energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei.

„În România, din păcate, marea majoritate a locuinţelor care se încălzesc cu lemn de foc sunt slab izolate din punct de vedere energetic, sunt ineficiente, iar despre sobele folosite pentru a încălzi aceste locuinţe nu mai vorbim. (...) Din discuţiile pe care le-am avut cu colegii mei de la AFM, în următoarele săptămâni vom începe finanţarea efectivă a acestor proiecte, vom demara acest program de finanţare. Vom finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficiente energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei", a afirmat ministrul.

Rabla pentru sobe va demara în săptămânile viitoare, iar, fiind vorba despre un program-pilot, sunt vizați locuitorii din comunele de munte România, explică ministrul mediului.

,,Am pregătit acest program-pilot în premieră în România, finanţat prin Administraţia Fondului pentru Mediu, respectiv 500 de milioane de lei, să finanţăm localităţile din cele 27 de judeţe ale României, din zona montană, aşa cum este aceasta definită de Legea muntelui. Sobele trebuie să aibă un standard european, se numeşte Eco Design, ceea ce înseamnă un randament de minimum 80%. Asta înseamnă că cei care vor beneficia de un astfel de program vor consuma poate jumătate, poate o treime din cantitatea de lemne pe care o consumă astăzi pentru a încălzi aceeaşi locuinţă", a precizat el.

Condiţiile pentru a fi eligibili în program 

Solicitanții trebuie să fie cetăţeni români, să aibă domiciliu în locuinţa pentru care este solicitată finanţarea și să fie proprietarul respectivei locuinţe.

Aceștia trebuie să nu trebuie să fie este înregistrați cu obligaţii restanțe de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat sau  bugetul local. 

De asemenea, trebuie să locuiască într-una din comunele sau orașele aflate la munte, conform listei oficiale a localităţilor din zona montană. Toate localitățile care îndeplinesc condiția pot fi găsite AICI. 

Screenshot 2024-10-28 153616.png

Screenshot 2024-10-28 153636.png

O dată exactă la va fi demarat proiectul nu a fost încă anunțată, însă autoritățile vor face o informare oficială în acest caz.


Comentarii Facebook