Produsul care s-a scumpit cu 50% în UE. Contrastant, România a raportat cea mai mică creștere la acest produs


Un anumit produs, des utilizat de români, a înregistrat o creștere medie de 50%, de la începutul anului, în Uniunea Europeană. 

Este vorba despre uleiul de măsline. Contrastant, România a raportat cea mai mică creștere a prețurilor la acest produs, de doar 13%, urmată de Irlanda (16%) și Țările de Jos (18%). În țara noastră prețul unei sticle de 500 de ml de ulei de măsline pornește de la 30 de lei și poate ajunge până la 490 de lei.

Tendința ascendentă a prețurilor a avut un impact direct asupra pieței, iar datele Eurostat arată că semestrul doi din 2023 a fost martorul unei creșteri explozive.

În luna octombrie, prețurile au atins un vârf de 50%, după o accelerare continuă din luna august (37%) și septembrie (44%). Chiar și în decembrie, când s-a înregistrat o ușoară încetinire, prețurile erau cu 47% mai ridicate față de aceeași perioadă din 2022.

Această creștere masivă a prețurilor este parțial atribuită subproducției de măsline din anul precedent, o problemă sesizată de fermierii greci. Se pare că fenomenele meteo extreme, precum seceta prelungită, au afectat dezvoltarea măslinilor, iar recolta din noiembrie-decembrie a fost mult sub așteptări. Cele mai mari majorări au fost înregistrate în Portugalia (69%), Grecia (67%) și Spania (63%).

Comentarii Facebook