Primele semne ale crizei? NU se mai cumpără locuințe. Cerere redusă pentru Programul Noua Casă


Cererile pentru Programul Noua Casă au scăzut de patru ori faţă de aceeași perioadă a anului trecut.

Războiul de la granița cu România a generat o instabilitate economică sporită, iar puterea de cumpărarea a românilor scade.

BNR a mărit dobânzile, ceea ce a descurajat împrumuturile. Prețurile pe piața imobiliară sunt încă ridicate, poate chiar mai mari decât acum un an, pentru că proprietarii șin de prețuri.

În prima lună de la lansarea programului Noua Casă, Fondul de Garantare a acordat 1.000 de granaţii.

Anul trecut primeam în jur de 200 de cereri pe zi. Anul acesta suntem undeva la 50-60 de cereri pe zi. E clar că românii sunt într-un moment de aşteptare. Mulţi aşteptată să vadă cum va evolua piaţa. Momentul şi contextul actual a încetinit puţin ritmul de acordare a garanţiilor”, a declarat Dumitru Nancu, preşedintele Fondului de Garantare, în exclusivitate pentru Antena 3.

Dezvoltatorii imobiliari şi proprietarii nu vor să vândă la prețuri mai mici, pentru că nu s-a mai construit atât de mult pe credit, astfel că nimeni nu se grăbește. 

Dacă facem o comparaţie între câştigul din România si câştigul din ţările occidentale, diferenţa este foarte mare, adică de la 12-13 procente în piaţa vestică, la 30 -40% profit în România. Atâta timp cât se vinde, normal că preţul poate fi păstrat mai mare”, spune Adriana Iftime - directorul general al Patronatului Societăților de Construcții.

Materialele de construcţii s-au scumpit. ”Au fost creşteri de preţuri de până la peste 100% la materiale de bază, cum ar fi oţelul beton, fără de care nu se pot realiza construcții. Pentru oţelul beton, cel mai important furnizor de minereu de fier pentru România era Ucraina. Acum nemaimportându-se această materie primă, sigur că se cauta alte pieţe care evident că vor fi mai scumpe”, adaugă Adriana Iftime.

Efectul cel mai rapid va fi amânarea demarării următoarelor proiecte rezidenţiale, spun specialiştii din piaţă.

Comentarii Facebook