Preţurile au crescut la loc după reducerea TVA. Ce justificări au hipermarketurile

 

Prețurile reduse după ce a scăzut TVA de la 24% la 9% au revenit acum la loc. Hipermarketurile se apără și spun că este vorba despre cerere și ofertă.

 

Spre exemplu apa minerală s-a redus la 1,80 lei, dar a crescut brusc la 2,20 lei. Mihail Ianăş, directorul executiv al Patronatului Apelor Minerale Apemin, a spus că furnizorii nu au modificat preţurile. 

 

Marile lanţuri de magazine iau cu preţuri constante de la producător, numai că la raft pun ce preţuri vor. Eram convins că o să dispară reducerea TVA nu numai la apă, ci şi la alte produse, pentru că, în general, şi prin alte ţări, reducerea TVA nu a condus la scăderi substanţiale de preţuri, ci mai mult la umflarea buzunarelor reţelelor de hipermarketuri şi supermarketuri. Chiar eu am observat la anumite preparate din carne că a fost o scădere de preţ, iar acum au revenit la preţul de dinaintea reducerii TVA. A fost un praf în ochi, de fapt, dar nu din cauza guvernului, ci din cauza marilor magazine, care se înţeleg între ele şi foarte greu demonstrează asta Consiliul Concurenţei. Pentru moment, nu am luat încă o decizie, dar Patronatul Apelor Minerale intenţionează să atace la Consiliul Concurenţei faptul că au revenit la preţurile de dinaintea scăderii TVA, practic, toate marile lanţuri de magazine, ceea ce presupune o înţelegere”, a declarat Mihail Ianăş, pentru ziarulring.ro.

 

Delia Nica, director executiv al Asociaţiei Marilor Reţelele Comerciale din România (AMRCR), a precizat că ”preţurile nu pot rămâne bătute în cuie”. ”Lucrurile ţin de cerere şi de ofertă, este singurul lucru care reglementează piaţa. Chiar şi înaintea scăderii TVA, şi după s-au văzut şi se vor vedea tot timpul fluctuaţii de preţuri, pentru că asta este piaţa. Încep să apară legumele şi fructele în zona de sud a ţării, unde o să fie mai ieftine, iar acolo unde este mai rece, au o întârziere de două săptămâni, o să fie mai scumpe. Preţurile nu sunt fixe de la Satu Mare la Constanţa, pentru că este imposibil”, a precizat Delia Nica.

Comentarii Facebook