Prețuri mai mici pentru români! Alimentele care se pot ieftini după scăderea TVA-ului


Taxa pe valoare adăugată (TVA) ar putea scădea de anul viitor în cazul unei liste de produse, inclusiv alimentele pe bază de soia și băuturile nealcoolice, cu un impozit de 9% specificat în proiectul depus de Senat.

Din data de 1 ianuarie 2024, conform unui document oficial care anticipează o modificare în Codul fiscal, cota de TVA la o gamă de produse alimentare pe bază de plante ar urma să fie redus de la procentul prezent de 19%, la 9%. Aceste acțiuni ar putea fi îndeplinite în cazul în care proiectul ar fi votat de marea majoritate.

“Livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice și a băuturilor nealcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 și 2202 99, mai puțin cele care se încadrează la codurile NC 2202 99 11, 2202 99 15 și NC 2202 99 91 pentru care se aplică cota redusă de 9%, destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele, cu excepția celor prevăzute la alin. (3) lit. k). Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzătoare acestor bunuri", se arată în proiectul de lege depus de Senat, citat de Antena 3 CNN. 

Asigurarea acestei ieftiniri ar aduce beneficii celor ce suferă de anumite alergii sau intoleranțe la produsele specificate mai sus.

Amintim că, începând din 1 ianuarie 2023, TVA-ul băuturilor îndulcite a crescut de la 9% la 19%, cu intenția de a reduce consumul produselor ce pot dăuna semnificativ sănătății consumatorilor.

Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare, este nevoie ca ea să fie adoptată de Parlament, promulgată de preşedinte și apoi publicată în Monitorul Oficial.

Comentarii Facebook