Predicția unui puternic CEO clujean, despre concedierile din IT-ul clujean: ”Muncitorii din fabrici vor câștiga mai mult decât IT-iștii”


Dragoș Damian, CEO - ul Terapia Cluj, crede că muncitorii vor ajunge la salarii mai mari decât informaticienii și9 că facultățile produc absolvenți de care nu este nevoie. 

Mai multe companii IT din Cluj au anunțat disponibilizări. Vorbim de sute de oameni.

E o cerere de forță de muncă incredibilă în toate domeniile, inclusiv în IT. Deocamdată orice restructurare va duce la absorbția imediată a celor restructurati în alte companii. România are nevoie de peste 100 mii IT-iști și de 600 mii de ingineri în următorii 10 ani și de un estimat de 250 mii muncitori în construcții și agricultura. În plus, Europa are un necesar enorm de forță de muncă, doar Germania estimează că are nevoie de 1,5 milioane în următorii 10 ani. Situația este gravă atât în România, unde începând din 2035 intră la pensie generatia celor născuți începând cu 1967, cât și în UE, unde până în 2050 se va pierde o forță de muncă de 35 milioane de oameni. Nu se poate spune că vor fi angajați care în viitorul apropiat vor avea o situație critică, dar este clar că anumite domenii vor începe să aibă probleme mai devreme. Și, din cauză că nu mai este nimeni amator de muncă fizică, se apropie ziua în care muncitorii din fabrici, șantiere și agricultură vor deveni mai căutați și mai bine plătiti decât IT-iștii, medicii sau avocații.

Asta se întâmplă când nu ai nici un plan de dezvoltare strategică de țară, când dai facilități clientelare sau la grămadă, când conduci țara visând la digitalizare, tehnologie și IA în loc să fii cu picioarele pe pământ și să ai un plan de industrializare și de dezvoltare largă de resurse umane”, a spus CEO-ul Terapia Cluj, Dragoș Damian.

Aș completa spunând că în repetate rânduri am insistat la nivel central și local la o dezvoltare mai largă de resurse umane, nu numai în domeniul IT. Școlile și facultățile produc tot ceea nu este nevoie pentru piața muncii și pentru că nu știm că plan de guvernare până în 2030 care este piața muncii, pentru că sistemul de învățământ să pregătească specialiștii necesari. Partidele politice fac plan de guvernare pentru rotativă, deci pentru mai puțin de 18 luni, în loc să facă unul până în 2030 de la care să nu abdice sub nicio formă, indiferent de cei care vor guverna. 100 de fabrici noi pe an de chimie, mâncare, energie și apărare ca să devenim un jucător regional important”, a mai punctat Dragoș Damian, CEO-ul Terapia Cluj.


Comentarii Facebook