Poliția Română avertizează: Mare atenție la telefoanele primite de la „bancă”! Fraudă online la nivel european


Poliţia Română atrage atenţia că, în mai multe țări europene, a fost declanșată o nouă campanie de fraude online. Victimele sunt sunate de persoane care pretind că sunt angajaţi ai băncilor şi le solicită să îşi transfere banii din cont, în alte conturi aşa-zis sigure, sub pretextul unor atacuri cibernetice.

În situația în care primiți astfel de apeluri telefonice nesolicitate, Poliția recomandă să nu dați curs celor transmise telefonic, să nu accesați eventualele linkuri sau atașamente transmise și să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție. Până în prezent, poliţiştii din România nu au primit sesizări privind astfel de fapte, dar cer românilor să fie foarte atenți.

Victimele sunt informate cu privire la faptul că, în urma unor atacuri cibernetice, conturile lor bancare au devenit vulnerabile și că trebuie să transfere de urgență soldul disponibil într-un cont sigur al băncii, în caz contrar existând riscul pierderii sumelor de bani aflate în aceste conturi.

În această modalitate, bănuiții conving persoanele vătămate, în general persoane în vârstă sau cu o educație financiară precară, să transfere banii în conturi bancare controlate de aceștia, deschise la aceeași bancă, de unde sumele sunt transferate succesiv și transformate în criptomonede, în vederea îngreunării depistării persoanelor bănuite. Acest tip de înșelăciune este cunoscut instituțiilor de aplicare a legii sub denumirea de ,,phone number spoofing”, transmite Poliția Română. 

Comentarii Facebook