Cădere cu 50% pe piaţa imobiliară din Cluj. Vor dispărea prețurile nesimțite din jungla imobiliară clujeană?


Începutul anului 2023 pare să aducă vești bune pentru clujeni. În luna ianuarie prețurile sunt pe trend de scădere, așadar există șanse să se echilibreze treptat. La început de an numărul de tranzacții imobiliare – case, terenuri și apartamente – a scăzut puternic în toată țara, arată datele oficiale de cadastru. Prețurile cerute pe apartamente au urmat același trend, pentru a mai debloca tranzacțiile, proprietarii cu apartamente de vânzare s-au arătat ceva mai flexibili în a ceda la preț, conform analizei unei agenții imobiliare care activează la nivel național.

Potrivit datelor furnizate de ANCPI (Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară) în luna ianuarie 2023, la nivel național, au fost încheiate 33.274 de tranzacții, cu 44,41 % mai puține față de decembrie 2022, când au avut loc 59.864 tranzacții. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna ianuarie este cu 6.236 mai mic față de perioada similară a anului 2022.

Prețurile cerute în marile orașe au fost, de asemenea, în scădere, arată datele agenției Blitz Imobiliare. În Cluj, prețul mediu cerut pe apartamente a fost de 2.650 Euro/ mp, în scădere cu 4,58%. 

Experții imobiliari sunt de părerea că luna ianuarie este luna cu cele mai puține tranzacții, iar prețurile au suferit o corecție importantă, dat fiind conjunctura de piață. Scăderea însă nu a fost localizată doar în Cluj, ci și în restul orașelor prezentate din România, piața înregistrând așadar o corecție normală de preț, după o perioadă cu prețuri record. 

La nivelul județului Cluj, tranzacțiile imobiliare au scăzut în luna ianuarie. cu 57,76% față de luna decembrie 2022. Potrivit statisticelor de vânzări pentru prima lună a anului, în Cluj s-au vândut 1.064 de imobile dintre care 586 au fost terenuri de tip intravilan (233 fără construcții și 398 au construcții), iar extravilan 80 (78 cu teren agricol și 2 neagricol). Deși municipiul Cluj-Napoca a monopolizat domeniul imobiliarelor din România, totuși, județul Cluj se află abia pe locul opt la nivel național, în ceea ce privește numărul de tranzacții imobiliare aferente lunii ianuarie.

Se blochează prețurile din sectorul imobiliar? Analist economic: „Nu ne permitem chirii de 3.000 de lei, dacă salariul mediu net este de 4.000”

Deși agenții imobiliari rămân pozitivi în ceea ce privește sectorul imobiliar în 2023, analiștii economici au o altă părere. Se pare că sectorul imobiliar a ajuns la o etapă de stagnare. Din cauza creșterii inflației, dar și a prețurilor foarte mari existente deja pe piață, prețul chiriilor nu mai poate crește. 

Iancu Guda, analist economic, a declarat într-un interviu acordat Republica.ro, că piața chiriilor nu mai are potențial să crească, întrucât chiriile sunt deja foarte mari și nu este putere de cumpărare. Acesta a explicat, pentru publicația citată, de ce anul 2023 nu este tocmai potrivit pentru luarea unui credit, dar a vorbit totodată și de piața chiriilor din România. Potrivit analistului economic ponderea chiriei în salariul mediu din România e de 50%, cea mai mare din Europa. 

Industria imobiliară spune că prețurile din România față de Europa sunt mici, chiriile sunt mici. Nu ne referim așa, ne referim la salariile din România. Și chiriile sunt foarte mari și nu mai au potențial să crească.

Și nu e o problemă că sunt chiriile mici, e o problemă că sunt prețurile mari. Chiriile nu sunt mici, chiria medie în România e cam 2.000 de lei, iar salariul mediu în România e 4.000 de lei, adică ponderea chiriei în salariul mediu e 50%. E cea mai mare din Europa. Industria imobiliară spune că prețurile din România față de Europa sunt mici, chiriile sunt mici. Nu ne referim așa, ne referim la salariile din România. Și chiriile sunt foarte mari și nu mai au potențial să crească, pentru că nu e putere de cumpărare. Puterea de cumpărare scade din cauza inflației, din cauza scumpirilor. Nu ne permitem chirii de 3.000 de lei, dacă salariul mediu net este de 4.000 de lei. Deci chiriile sunt deja foarte mari și în ciuda acestui aspect, randamentul din chirie e foarte mic, ceea ce înseamnă în absolut logic că prețurile sunt foarte mari.”, precizează Iancu Guda, pentru sursa citată. 

Comentarii Facebook