”Performantul” Daea, acuzat de fermierii că i-a lăsat fără subvenție. Un fermier ardelean va închide ferma de vaci


Fermierii spun că au ajuns la capătul puterilor, după ce au rămas fără subvenții.

Fermierul Vasile Clabău, din județul Bistrița-Năsăud, a povestit în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, că, după ani de zile de muncă și investiții, acum va trebui să închidă ferma care producea 15.000 de tone de lapte pe lună.

Fermierul ardelean dă vina pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, care l-au adus în imposibilitatea de a-și primi subvențiile cuvenite.

Anul trecut am avut 25 de vaci de lapte la controlul oficial al producției, predau undeva la 15 tone de lapte, iar domnul Daea, prin inteligența lui, m-a lăsat fără subvenție. Știți că în toamnă, domnul Daea ne-a dat o derogare să scoatem mai repede vacile neproductive din fermă, iar acum în lege a pus să avem 75%. Eu din 25 de bucăți am scos șapte vaci care nu mai erau performante, dar aveam alte juninci care intrau. Am rămas fără subvenție, fără ANT, fără nimic. Sunt vaci cu genetică, din Olanda, inclusiv azi am dus cinci la abator; mai am patru și le-am lichidat. Mai am și 15 juninci gestante pe care urmează să le vând dacă găsesc tren, dacă nu, tot abator.

Am pus pe picioare o fermă cu bani din munca mea proprie și am fost umilit nouă ani de zile în cel mai mare hal. (…) În ultimul hal am ajuns. Vaca care nu produce se încadrează la subvenție, iar eu, care am produs o cisternă de lapte în fiecare lună, pe PFA, cu acte în regulă, m-au lăsat fără. Și în 2018, când am adus de pe Olanda, pur și simplu printr-o lege absurdă am fost lăsat fără SCZ, am luat numai pentru patru juninci.

Să vină domnul ministru cu mine în emisiune, că el spune că ascultă vocea fermierilor. Să vină să vedem câtă performanță are dânsul și câtă performanță am avut eu, cu 3 IFN-uri, cu bănci, cu muncă în străinătate; am susținut o fermă zootehnică de vaci, iar el și-a bătut joc în ultimul hal. Am produs 15.000-20.000 de litri de lapte în fiecare lună și am fost umilit. (…) Aș vrea o confruntare cu domnul ministru, să-i arăt documente. Să vadă o țară întreagă ce ministru conduce la ora actuală agricultura românească”, a declarat Vasile Clabău pentru AGRO TV.

Comentarii Facebook