Pensii 2021. Cîţu spune că în 15 ani, nu va mai avea cine să plătească pensiile



Pensii 2021. Previziuni sumbre făcute de premierul Florin Cîţu. Șeful Executivului susţine că în 15 ani n-o să mai aibă cine să plătească pensiile românilor. 

Prim-ministrul spune că o soluţie este Legea pensiilor, pentru a elimina riscul de nesustenabilitate, potrivit digi24.ro. Şi ministrul Muncii, Raluca Turcan, avertizează că sistemul de pensii va colapsa. 

Pensii 2021. Cîţu: S-ar putea să fie nevoie de mai multe legi, nu doar de una singură

Florin Cîţu a declarat că în discuţiile cu oficialii europeni nu s-a adus vorba despre o anumită vârstă de pensionare.

Cred că în 15 ani, atunci e riscul cel mai mare, pentru că vom avea un număr mare de oameni care vor ieşi la pensie în acelaşi an, iar cei care îi vor susţine vor fi din ce în ce mai puţini. 

Legea pensiilor o să fie o variantă, care acum este discutată de experţi. Sunt mai multe probleme, dar sustenabilitatea e una dintre ele.

Dar obiectivul este de a elimina acest risc de nesustenabilitate a sistemului de pensii peste 15 ani de zile. S-ar putea să fie nevoie de mai multe legi, nu doar de una singură.

Pensii 2021. Cîţu: Nu s-a luat nicio decizie, discutăm cu Comisia Europeană 

Nicio decizie nu a fost luată în acest moment şi nici în discuţia cu Comisia Europeană nu s-a spus ca să fie x sau y vârsta de pensionare. Nu. Ceea ce discutăm cu Comisia Europeană, şi nu e că vrem noi să discutăm, e o recomandare de ţară de ani de zile pentru România, să avem o lege a pensiilor sustenabilă.

Haideţi să văd cu ce variante vin. Nu aş vrea să discutăm despre majorarea vârstei de pensionare. Cred că sunt doar câteva ţări în Uniunea Europeană unde s-a întâmplat acest lucru şi aş vrea să studiez puţin", a spus premierul Florin Cîţu.

La fel, şi ministrul Muncii, Raluca Turcan, avertizează că sistemul de pensii va colapsa. 

Dacă nu facem nimic, sistemul de pensii în România este pe punctul să se prăbuşească.

Până în 2030, urmează să avem o explozie a numărului de pensionari, cu aproximativ 1,8 milioane", a atenţionat Turcan, la Antena 3.

Pensii 2021. Barna: În 7-8 ani, sistemul de pensii nu va mai fi sustenabil. E necesară o reformă a pensiilor

Sistemul actual de pensii de la noi din ţară nu va mai fi sustenabil în următorii 7-8 ani, motiv pentru care avem nevoie urgentă de o nouă lege a pensiilor, spunea, recent, şi vicepremierul Dan Barna.

În plus, generația celor numiți „decreței" se îndreaptă spre vârsta de pensionare, iar această vârstă trebuie calibrată cu speranța de viață, însă nu trebuie să comparăm speranța de viață de la noi cu cea din Suedia sau din Japonia, de pildă, mai spune Barna, potrivit digi24.ro.

Așa cum este reglementat în momentul de față, este foarte clar că în 7-8 ani sistemul de pensii nu va mai fi sustenabil, pentru că acele generații consistente ies la pensie, iar numărul de persoane din generațiile ulterioare este din ce în ce mai scăzut. 

Pensii 2021. Vârsta de pensionare pentru femei va creşte până în anul 2030

Veste proastă pentru femeile din România. Vârsta de pensionare va creşte până în anul 2030. 

Dacă acum femeile ies la pensie la 61 de ani şi 7 luni, peste şase ani vârsta la care se pot pensiona va fi de 63 de ani. 

Spre exemplu, o femeie care este născută în 1967 şi care are acum 54 de ani va ieşi la pensie la vârsta 63 de ani.

Pensii 2021. Cine îşi poate cumpăra vechime şi cât costă 6 ani în cartea de muncă?

Decizie importantă pentru românii care au goluri în cartea de muncă. Legea prin care va fi prelungită prelungită perioada până la care vă veţi putea cumpăra vechime va fi votată în plenul Camerei Deputaţilor. 

Astfel, urmează să fie prelungit termenul până la care veţi putea cumpără vechimea în muncă de la 1 septembrie 2021 până la 1 septembrie 2023. 

Până acum şi-au cumpărat vechime în jur de 6.000 de persoane, iar valoarea totală este de 50 de milioane de lei.


Comentarii Facebook