Parlamentul a decis! Bacşişul va fi trecut pe nota de plată, bonul fiscal, și va fi impozitat cu 10%


Din 2023, bacșișul va fi legiferat și fiscalizat. Operatorii economici vor avea obligaţia de a le da clienților nota de plată, înaintea emiterii bonului fiscal, iar clienții trebuie să aleagă nivelul bacşişului oferit, care poate varia între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei, notează News.ro.

Camera Deputaţilor a adoptat marți, 13 decembrie, în calitate de for decizional, un proiect de lege iniţiat de fostul senator PSD Eugen Orlando Teodorovici, care prevede evidenţierea bacşişului pe nota de plată şi pe bonul fiscal. Astfel, sumele care provin din bacșiș vor fi distribuite angajaţilor integral, iar bacşişul va fi considerat venit cu reţinere la sursă, nu va intra în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale şi nici nu i se va aplica TVA. 

Concret, noua lege prevede că restaurantele și barurile vor avea obligaţia de a înmâna clienților o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici în care clienții pot alege nivelul bacşişului oferit, cuprins între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. 

Legea mai prevede că le va fi interzis operatorilor economici „să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacşişului”. Prevederile urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, iar nerespectarea acestor dispoziţii poate fi sancționată cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Mecanismul de plată, încasare și distribuire către angajați este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală, fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% și îl virează la bugetul de stat. Deci, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar să înmâneze clientului nota de plată”, a explicat liberalul Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților, pe 8 noiembrie.

Comentarii Facebook