Oferta de locuințe noi a scăzut cu aproape 30% în Cluj-Napoca! Cifrele nu mint, criza locuințelor se adâncește la Cluj
Cifrele nu mint: Interesul cumpărătorilor pentru locuinţele noi a explodat în orașele mari din țară, inclusiv la Cluj. Se construiesc, însă, mai puţine locuinţe, fapt care are un impact direct în oferta pe care o au la dispoziţie cei care îşi doresc să devină proprietari.
Dintr-un total de 131.100 de apartamente și case scoase la vânzare în intervalul aprilie-iunie 2024, mai bine de jumătate s-au aflat în șase orașe – București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov și Constanța. Iar dintre acestea din urmă 18.000 au fost locuințe noi, arată o analiză a Imobiliare.ro. Oferta de locuințe noi a scăzut cu aproape 30% în Cluj-Napoca și cu 26% în București.
În Cluj-Napoca proprietățile noi au atras, în trimestrul al doilea al acestui an, cu peste 50% mai mulți potențiali cumpărători decât în perioada similară din 2023.
Oferta de locuințe noi a scăzut cu aproape 30% în Cluj-Napoca
Pe cea mai puternică piață rezidențială din vestul țării s-a înregistrat o creștere procentuală a cererii pentru proprietățile rezidențiale noi scoase la vânzare apropiată de cea aferentă Capitalei, mai exact cu 53%.
Numărul efectiv de apartamente și case din piață finalizate începând cu 2020 este, însă, mult mai restrâns decât cel înregistrat în trimestrul al doilea în București. Și oferta la care au acces cumpărătorii din Iași este mai variată. Discutăm despre 2.000 de locuințe noi față de 2.400 în capitala Moldovei și de 10.200 pe piața bucureșteană.
Mai mult, scăderea înregistrată pe acest segment comparativ cu intervalul aprilie-iunie 2023, de 29%, este și cea mai mare apărută în rândul celor șase centre regionale majore analizate de Imobiliare.ro.
Alte două extreme sunt vizibile pe piața rezidențială din Cluj-Napoca. Prima dintre acestea vizează prețul solicitat pe plan local de proprietari și dezvoltatori. Apartamentele sunt scoase la vânzare, în medie, cu un preț de 2.700 euro/mp util, după un avans cu 9% în 12 luni. A doua apare în contextul duratei de timp necesare identificării unui cumpărător care ajunge la 75 de zile pentru apartamente. Indicatorul este, însă, în scădere față de trimestrul al doilea al anului trecut.
Cererea a crescut, totodată, cu 9% în cazul locuințelor finalizate începând cu anul 2020, mai temperat față de evoluțiile înregistrate în orașe ca București, Cluj-Napoca sau Iași.
Apartamentele au ajuns să fie scoase la vânzare, în trimestrul al doilea al acestui an, cu un preț mediu de 1.864 euro/mp util, al doilea cel mai mare din țară, după un avans cu aproape 20% în 12 luni. Doar în Cluj-Napoca se cer mai mulți bani, în acest caz pragul de 2.000 euro/mp util fiind depășit chiar și în cele mai ieftine cartiere din oraș.
9 Comentarii
Au umflat agentiile preturile pana la dumnezo, e clar ca nu mai dureaza mult si la prima criza o sa pice preturile cu 50% sau mai mult, exact cum s-a intamplat in 2009-2010.
180.000 euro pe un ap cu 3 camere e ridicol.
@Eu: cu cat mai vechi, cu atat mai scump. Doar la clooj.
@Eu: oi fi io nebun, da ala care lucra o viata intreaga doar sa isi cumpere un apartament in kolosvar e mai nebun decat mine.
Un apartament cu 3 camere vechi merita valoarea lui de constructie.
@Eu: esti prost de puți de la o poștă! Doua repere iti dau tâmpițel: pretul terenului in Cluj (nu exista teren ieftin in zonele limitate la UTR de blocuri iar CUT-urile sunt in mare parte 2-2,4) si timpul de autorizare (5-6 ani). O firma la limita profitabilitatii trebuie sa aiba macar 12% profit anual. Inmulteste cu 6 ani (ca tampitii ca voi l-au votat… Citeste mai departe
Investipedia:
"Housing bubbles are TEMPORARY periods characterized by HIGH DEMAND, LOW SUPPLY and PRICES THAT ARE INFLATED prices beyond fundamentals. These bubbles are caused by a variety of factors including rising economic prosperity, low-interest rates, wider mortgage product offerings, and easy access to credit."
@Este o bula enorna, se sparge in curand : Cam seamana cu ce avem acuma ... e drept ca dobanzile nu sunt foarte joase, cel putin comparativ cu ce era acum 2 ani, dar oricum, sunt mai joase decat ce era in 2008 .. LUmea nu intelege ca curba preturilor nu poate sa fie decuplata de curba salariilor la nesfarsit... PLus ce se intampla in afara....… Citeste mai departe
De ce ai vrea sa dai 3.5k/mp ca sa fii la dracu in praznic si sa iti auzi vecinii prin pereti cum se besesc?
Maaaah, voi faceti lobby pentru dezvoltatorul Iulius ala de v-a platit vreo 10 articole pe care nu le-ati marcat cu "publicitate". V-am prins, nu?
@ : Se cheama investitie. Pe viitor o sa aiba material de articole in care se plang de cum se construieste in Cluj.