Duminica 8 Septembrie

Criza locuințelor în Cluj: „Buget de 400.000 euro, dar fără nicio opțiune”/Acesta-i rezultatul presupusei lupte cu „rechinii imobiliari”?


Ofertă slabă, cerere uriaşă, chirii mari, case la prețuri exorbitante. Am descris situația pieței imobiliare din Cluj în câteva cuvinte. Administrația locală trâmbițează de ani de zile același lucru: La Cluj se luptă cu „rechinii imobiliari”, se luptă cu haosul! Rămâne însă incert un lucru, în favoarea cui mai exact e lupta? Situația pe piața imobiliară clujeană este foarte tensionată, chiriile au crescut exponențial în ultimul deceniu, prețul caselor la fel. Clujenii spun că nu reușesc să-și găsească o casă nici la 200.000, nici la 400.000. Majoritatea se reorientează spre localități cu prețuri mai decente cum ar fi Oradea sau Sibiu. Lux pe care, de altfel, nu și-l permite oricine, dacă nu lucrează de acasă.

„În ultimele luni am căutat să cumpăr o casă în Cluj, toate cartierele, cu excepția excrescențelor recente. Din păcate, am un buget cam mic pentru Cluj, 350.000 de euro - jumătate credit, așa că sunt doar maxim 10 oferte în fiecare cartier din care să aleg. Partea și mai tristă e că atunci când am sunat, am aflat că unele erau deja vândute sau aveau modificări fără autorizație. Agențiile le promovau în continuare… Mai sunt pe aici persoane care au cumpărat recent/intenționează să cumpere? Aveți vreun sfat? În momentul de față înclin spre a renunța la idee”, a relatat un clujean pe o rețea de socializare.

Cei care au trecut prin experiențe similare vorbesc despre același coșmar, cererea e uriașă, oferta extrem de slabă, prețurile vor crește în continuu. Oamenii așteaptă câte cinci ani și pentru obținerea unei autorizații pentru casă. 

„Urmăresc casele din Cluj și împrejurimi din 2016. Prețurile cresc în continuu pentru că oferta este foarte redusă, în Cluj durează cam 5 ani să primești autorizație pe casă. Am stat și eu la un moment dat în afara Clujului (la 15 km de centru), e groaznic. Am vândut după un an. Știu mai mulți în aceeași situație toți au vândut sau sunt pe cale să vândă.

Problemele majore sunt că depinzi de mașină. Dacă ai copii care merg la școală în Cluj va trebui să îi duci și să-i aduci. Apoi copiii ajung la o vârstă când vor să se întâlnească cu colegi, să meargă la un film, etc. Vei fi șofer în permanență.

Apoi e problema cu cumpărăturile. Va trebui să îți faci cumpărăturile cel puțin o săptămână. Dacă uiți ceva e un drum de jumătate de oră. Nu ai servicii de livrare cumpărături (gen bringo). Să nu mai vorbim că dacă ți-e poftă de ceva nici serviciile de livrare nu funcționează (tazz, Glovo, bolt). Taxiurile îți vor cere tarif dublu. Și multe altele pe care le vei descoperi în timp.

Oferta e foarte mică și cererea e mai mare decât oferta. Am pățit de 2 ori să facem oferte pentru casă (odată cu 10k mai mică decât prețul cerut și o dată exact prețul cerut) și de ambele dăți am pierdut pentru că cineva a oferit mai mult decât prețul cerut.

Ce este pe imobiliare îi o vrăjeala, îs aceleași anunțuri obosite unele de ani de zile. Trebuie să îți pui un filtru și să primești notificare când se adaugă un anunț nou și să mergi direct să vezi. Dacă îți place dai direct avansul și îl iei pe vânzător de guler și îl duci la notar. Dacă e ofertă bună se va da în 24 de ore sunt mai mulți care vânează case în Cluj”, a mai relatat un clujean.

Spaţiile de locuit au devenit o problemă socială crucială în orașul de pe Someș. Cei care își permit o investiție mai mare, spun că au recurs la ideea unei duble achiziții, un apartament la Cluj și o casă la țară: 

„Urmăresc piața, eu aveam bugetul maxim de 400k acum 1-2 ani și tot n-am găsit nimic în zonele în care căutam (Gheorgheni, Mărăști, mai către centru, am doar cateva strazi la care mă uit). Mai mult de 400k nu cred că merita să aloc pentru o casă, deoarece știu că în zonele în care caut eu, dacă aș găsi ceva, ar avea nevoie de renovare serioasă în care aș mai băga 100k.

Sibiu era o variantă acum câțiva ani, dar și acolo sunt cartiere bune și cartiere rele. Prețurile au crescut și acolo, din ce am văzut sunt cu 100k sub Cluj în medie la case. N-aș lua acolo din lipsa oportunităților profesionale, evenimete, cu care m-am obișnuit în Cluj.

Soluția mea: apartament spațios în CJ și casa la țară, la 30-40min de Cluj, să merg în weekenduri, să scap de zgomot. Vine și asta cu bătăi de cap, în special pe partea de renovări, că o să am nevoie de un om de încredere pe șantier, n-o să merg toată ziua până acolo. Încă n-am cumpărat-o dar sunt în discuții cu cativa proprietari, problema e că adesea n-au actele complete sau sunt exagerat de rigizi în negociere, pun în calcul și valoarea sentimentală, care pentru mine e 0 vizavi de casele lor”.

Comentarii Facebook