Miercuri 6 Iulie

O treime din blocurile construite în Cluj sunt vândute din proiect


Piața imobiliară din România ”tremură” pe fondul creșterilor alarmante ale prețurilor materialelor de construcții. Cel mai probabil investițiile vor continua, iar prețul va urca.

33% din blocurile construite în Cluj sunt vândute din proiect   

La nivel național, 13% din ansamblurile noi aflate în faza de construcție sunt sold out încă înainte de a fi finalizate. La Cluj este și mai și. 33% din ansamblurile imobiliare aflate în construcție în Cluj sunt sold out.

Pe lângă efectele războiului din Ucraina care poate influența cererea de noi locuințe, cea mai mare problemă a dezvoltatorilor imobiliari este legată de predictibilitatea costurilor de construire în condițiile în care creșterea prețurilor la materiale și manopera din construcții, dublată de creșterea tarifelor de arhitectură, dă mari bătăi de cap investitorilor și constructorilor, precizează cei de la financialintelligence.ro.

Mai mult de jumătate din investițiile imobiliare din România (57%) sunt în faza premergătoare construcției – obținerea de autorizații de construire –  la o lună de la începerea războiului din Ucraina, potrivit unei analize a platformei Faraagentie.ro. Cum majoritatea investițiilor din rezidențial urmează să înceapă în anul 2023 sau cel târziu în 2024, rămâne de văzut care va fi evoluția pieței de construcții, mai ales că există semne mari de întrebare legate de inflație, prețul materialelor de construcții, precum și de efectele scumpirii creditării în România.

Aproape 2.000 de ansambluri sunt în faza de construcție în prezent, reprezentând 28% din proiectele analizate. Compania a analizat piața construcțiilor de noi ansambluri rezidențiale pentru a surprinde principalele tendințe din piață. Analiza cuprinde 6403 șantiere ce reprezintă construcția de blocuri și ansambluri rezidențiale.

Cel mai des, dezvoltatorii optează pentru blocuri de de 4 etaje

Trei sferturi (76%) dintre proiectele imobiliare din România au regimuri de înălțime de maxim 4 etaje. Acestea sunt și mai simplu de construit și nu implică complexitatea clădirilor cu mai multe niveluri. O altă explicație este dată și de faptul că în multe zone urbane aceste investiții sunt și mai ușor de autorizat de către dezvoltatori.

La nivel de țară IBC Focus a identificat 439 de proiecte rezidențiale ce au minim 10 etaje. Top 5 orașe în care se construiesc cele mai înalte clădiri rezidențiale sunt București (175 proiecte) Constanța (42 proiecte), Brașov (35 proiecte), Iași (33 proiecte), Timișoara (27 proiecte).

Clujul nu e în top în privința blocurilor înalte 

Interesant este că orașul Cluj nu se poziționează în acest top, deși apare pe prima poziție în clasamentul celor mai scumpe apartamente din România. Așteptarea este că în acest oraș să fie mai multe proiecte rezidențiale înalte pentru a optimiza investiția imobiliară de către investitori.

“Am remarcat tendința și preferința de a introduce în oferta dezvoltatorilor și posibilitatea de a avea penthouse-uri. Corelația vine din faptul că 14% din totalul proiectelor analizate sunt prevăzute cu etaj retras. Acest lucru permite dezvoltatorilor să fructifice la maximum regimul de înălțime permis dar și posibilitatea de a oferta clienților locuințe tip penthouse care oferă în general și acces la terasă”, declară Andrei Spătaru, CEO și fondator IBC Focus.

Comentarii Facebook