Sambata 14 Septembrie

„O să ajungă și salariile din IT la nivel de Mega Image”. Piața din România, tot mai instabilă. Angajații, temători: Se aduc indieni nu numai pentru Glovo


După o lungă perioadă de creştere, în care părea că firmele de tehnologie au o singură direcţie - expansiunea şi angajarea a sute de oameni, domeniul pare să traverseze o adevărată criză în România. Sub protecția anonimatului, angajații corporațiilor încep să-și avertizeze colegii prin intermediul rețelelor de socializare de perioada sinistră care pare să vină. Companiile își reduc personalul local, preferând să se reorienteze către angajații de pe piețele mult mai accesibile din punct de vedere financiar, cum ar fi cea indiană, chiar dacă acest lucru nu presupune și o mai mare calitate a serviciilor oferite. 

Un tânăr a relatat experiența sinistră prin care trec colegii din firma sa pe reddit.com, postarea lui chiar a ajuns ulterior la ochii șefilor, grăbiți să le trimită angajaților un mail despre „încălcarea gravă a politicilor companiei și a conduitei profesionale”.

„Nu sunt programator, lucrez în suport tehnic, dar mi se pare că acesta este cel mai potrivit loc pentru o discuție de genul. Din echipa de 30 și ceva de oameni ne-au tot plecat câte puțin în ultimii 2 ani din colegi din cauza măririlor inexistente de salariu și a workloadului inuman.

Am ajuns să fim 16. Toți am tras de cei din management să angajeze oameni noi pentru că suntem understaffed. Ne-au zis să așteptăm, pentru că lucrează la asta (acum un an).

Un prieten avea nevoie de job urgent și l-am recomandat. Îi ofereau 3300 de lei + bonuri, cu mult sub salariile celor rămași (noi luăm undeva la 6000, în funcție de on calluri). Evident că nu au mai găsit pe nimeni cu cunoștințele necesare, care să fie dispus să lucreze în ture pe banii ăștia.

Acum o lună ne-a venit un nou grup de colegi: 7 indieni, care nu vorbesc o iotă de română, iar engleza la nivel de taximetrist.

Nu am reușit încă să interacționăm cu ei ca să aflăm care este povestea lor, însă tipul care le face training a spus că sunt literalmente terci tehnic și nu știu aproape nimic. Cică ar mai fi pe țeavă încă un batch curând, ca să revenim la vechiul headcount din echipă. Suntem toți șocați și speriați de faptul că din ce observăm, au început să se aducă indieni nu numai pentru Glovo. Mă îndoiesc că băieții ăștia iau măcar salariul oferit amicului meu.

Deja îmi caut alt loc de muncă, dar dacă treaba asta se normalizează, piața tocmai urmează să fie distrusă. Nu o să mai ai absolut nici o pârghie în negocieri și o să ajungă și salariile din IT la nivel de mega image”, a relatat angajatul.

top1.jpeg

La scurt timp după publicarea anunțului, compania „s-a autosesizat”, insinuând că angajatul care a povestit cele de mai sus ar fi făcut afirmații xenofobe și rasiste care încalcă politica companiei.

„Dragi prieteni, postarea mea de sâmbătă a ajunsa cumva la ochii șefilor și astăzi ne-am trezit toți cu acest e-mail, atașat mai jos, dat de managerul nostru, cu tot neamul de directori în CC. 

Pentru cei care încă suntem aici, este un mesaj clar că trebuie să ne luăm tălpășița rapid, dar nu mai aveam nevoie de nici o confirmare.

După ce ni s-a trimis emailul am fost băgați într-un meeting unde ni s-a spus în linii mari același lucru, dar în româna si ni s-a adus la cunoștința faptul că ni se interzice să vorbim cu colegii indieni despre orice în afară de munca. Cică n-o să putem comunica pe Slack, ci doar prin JIRA pe escalations. Am mai aflat că ei nici nu o sa lucreze în sediul din București deși toată echipa e aici, ci din Timișoara. În București stau temporar pentru training.

Pentru echipa de management: știu ca o sa vedeți și postarea asta. Sunteți niște mincinoși penali. Postarea mea anterioara nu a conținut nici o remarcă rasistă sau xenofobă așa cum susțineți”, a mai punctat angajatul. 

Aproape 75.000 de cetăţeni străini aveau drept de şedere în scop de muncă în ţara noastră la finalul anului 2023, iar peste 45% dintre ei sunt din Nepal şi din Sri Lanka, arată o analiză Economica.net pe baza datelor obţinute de la Inspectoratul General pentru Imigrări. Cei mai mulţi străini care muncesc în România s-au stabilit în Bucureşti şi Ilfov, au între 18 şi 60 de ani şi sunt muncitori necalificaţi. 

Prin „străini” înţelegem cetăţeni din afara UE, a Spaţiului Economic European şi din afara Elveţiei. De asemenea, în doar un an, România a pierdut aproape 20.000 de specialiști IT. Cifrele oficiale arată că țara noastră are, în prezent, 196 de mii de angajați în domeniu, mai puțini decât în 2019.

Comentarii Facebook