O mare bancă din România crede că taxa pe active va fi schimbată sau eliminată


Francois Bloch, directorul general al BRD - Groupe Societe Generale, a afirmat, joi, că taxa pe lăcomie, cum a denumit-o Guvernul, va fi retrasă sau schimbată.

”În continuare credem că această taxă ar trebui eliminată şi înlocuită de un dialog care să înceapă de la a înţelege care sunt nevoile şi care se aşteaptă să fie contribuţia, dar (…) această taxă aşa cum este astăzi nu este benefică pentru economia românească. Este inutil să faci analize detaliate despre ceva ce va fi schimbat. Sunt convin că va fi schimbată. (...) Nu este sustenabilă. Orice nu este sustenabil, în oricare ţară din lume, nu poate fi menţinut o perioadă îndelungată. Din punct de vedere economic, sistemul bancar nu poate plăti această taxă”, a spus Francois Bloch, directorul general al BRD Groupe Societe Generale, joi, într-o conferinţă de presă.

CEO-ul BRD a precizat că dacă o bancă înregistrează pierderi, îşi va reduce din capital și nu va mai putea acorda credite. Capitalul unei bănci vine din profit sau din capitalizarea făcută de ancționari. ”Dacă nu există perspectiva de a fi profitabili, de ce ar creşte acţionarii capitalul?”, s-a întrebat retoric Bloch.

”Matematic, da”, a mai spus Bloch, întrebat dacă el crede că vor fi bănci mici din România care vor fi închise din cauza noii taxe.

CEO-ul BRD s-a arătat convins că această taxă va fi modificată, scrie Mediafax. Acum se poartă discuții și se fac analize pentru a se vedea impactul asupra economiei.

Taxa pe activele financiare ale băncilor a fost introdusă de la începul acestui an. Această taxă variază între 0,1% şi 0,5%, urcând la fiecare 0,5 puncte procentuale a indicelui ROBOR mediu trimestrial peste 2%.

Comentarii Facebook