Marti 27 Septembrie

O firmă ține 2,4 milioane de teste rapide COVID pentru școli în depozit, dar statul român nu le vrea


Statul român nu poate furniza teste rapide COVID pentru școli, dar o firmă susține că are 2,4 milioane de teste care sunt refuzate pentru că livrarea a întârziat 30 de zile.

Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că nu prea mai sunt teste pe piață, deoarece ”China intra în Noul An, vor avea o vacanta care de regulă înseamnă 3-4 săptămâni, cele mai multe teste vin de acolo, deci e posibil să avem și problema cu lanțul de aprovizionare și transport. Deci este înca un aspect pentru care testele va trebui să le contractăm cât mai repede dupa ce trecem de aceasta fază”.

DDS Diagnostic are în stoc peste 2 milioane de teste încă din data de 4 decembrie 2021, contractate de DSU-IGSU în urma unei licitații câștigate de DDS Diagnostic, pe bază de competiție deschisă și transparentă, dar refuzate la recepție de IGSU, pe motiv că ar fi existat o întârziere de 30 ore la livrare. Ca urmare a acestei situații, distribuția de teste în școli a fost amânată, cu riscurile aferente privind infectarea copiilor. 

Reprezentanții firmei susțin că au furnizat toate documentele necesare, documente care demonstrează că livrarea a fost întârziată 30 de ore din motive imprevizibile și în afara posibilității de control a companiei, cauzate de apariția noii tulpini Omicron. Camera de Comerț și Industrie a României, autoritatea legală în domeniu, a emis în acest sens Avizul privind existența cazului de forță majoră pentru această situație, aviz legal, nerecunoscut de DSU - IGSU, care a invocat motive procedurale, birocratice, fără legătură cu starea de fapt.

După 30 de zile, în 5 ianuarie 2022, societatea a reușit să obțină o întâlnire la nivelul conducerii IGSU, care a fost neconcludentă. Reprezentanții IGSU încă nu au acceptat argumentele raționale pentru rezolvarea crizei, în contextul în care, chiar în timpul audienței, Șeful DSU a anunțat public că nu vor fi teste în școli și că nu există stocuri. 

Testele sunt încă în București și criza poate fi astfel depășită. Testele sunt gata de livrare de îndată, în interesul elevilor, cadrelor didactice și funcționării sistemelor de educație și de sănătate, în efortul de a limita răspândirea pandemiei.

Comentarii Facebook